Wereldleiders drukken bezorgdheid uit over bloedvergieten in Egypte

© Reuters

De jongste uitbraak van geweld in Egypte met vele doden en honderden gewonden heeft wereldwijde bezorgdheid veroorzaakt.

De jongste uitbraak van geweld in Egypte met vele doden en honderden gewonden heeft wereldwijde bezorgdheid veroorzaakt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon veroordeelde het bloedvergieten en riep de overgangsregering op “de bescherming van alle Egyptenaren te garanderen”. Ook Catherine Ashton, de hoge EU-vertegenwoordigster voor buitenlands beleid, riep op om het geweld te stoppen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bracht in een telefoongesprek met interim-vicepresident Mohammed ElBaradei de “diepe bezorgdheid” van de VS tot uitdrukking.

Bij botsingen tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi en de veiligheidstroepen zijn in Caïro minstens 72 mensen om het leven gekomen. De Moslimbroederschap sprak van meer dan 100 doden. Beide kampen steken een beschuldigende vinger naar elkaar.

Zaterdagavond liep een ultimatum van het leger af, waarbij de islamisten was gesteld om deel te nemen aan een verzoeningsproces. In het andere geval had het militair bestuur een hardere aanpak aangekondigd. Na afloop van de termijn waren echter geen maatregelen van het leger op te merken. In het protestkamp van de Mursi-aanhangers in de voorstad Nasr City bleven ook zondagmorgen nog duizenden demonstranten geduldig wachten.

Wereldwijde bezorgdheid

Kerry sprak sprak van een beslissende tijd voor Egypte meer dan twee jaar na het begin van de revolutie. “In deze erg onberekenbare omgeving hebben de Egyptische instanties een morele en wettelijke verplichting het recht op vreedzame bijeenkomsten en de vrijheid van meningsuiting te respecteren”, maande de Buitenlandminister aan. In een telefoongesprek riep de Amerikaanse Defensieminister Chuck Hagel zijn Egyptische collega, bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi, op “verder bloedvergieten en het verlies aan levens te voorkomen”.

VN-baas Ban spoorde de Egyptische veiligheidstroepen aan de mensenrechten te respecteren. De demonstranten riep hij op tot terughoudendheid en de vreedzame koers van hun protest te blijven volgen. Ook Frankrijk riep het leger op tot terughoudendheid. “Alles moet gedaan worden om een spiraal van geweld te vermijden”, aldus BZ in Parijs. De Britse Buitenlandminister William Hague benadrukte dat het nu tijd is “voor dialoog en niet voor confrontatie”.

Mursi wordt beschuldigd van landverraadDuizenden aanhangers van de Moslimbroeders kamperen al meer dan drie weken in Nasr City. Ze protesteren tegen de afzetting van Mursi door het leger op 3 juli. De islamist was goed een jaar geleden na vrije verkiezingen in het hoogste staatsambt geraakt. Sinds vrijdag zit hij formeel vast in voorlopige hechtenis en wordt hij van landverraad beschuldigd.

Het Nationale Reddingsfront van interim-vicepresident ElBaradei bracht in een verklaring zijn “diepste medeleven” over de dood van de mensen bij de rellen tot uitdrukking en eiste een onderzoek, aldus de krant al-Ahram. Tegelijkertijd werd de Moslimbroederschap ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het bloedvergieten, omdat ze haar aanhangers tot geweld had aangespoord. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content