Wereldbekende juwelier Tiffany duikt op in Paradise Papers

© Belga
Kristof Clerix

De bekendste juwelier ter wereld, Tiffany & Co., bevoorraadt zijn winkels via een diamantbedrijf in Antwerpen. Uit de Paradise Papers en andere documenten blijkt dat de groep achter Tiffany & co. postbusadressen gebruikt in Luxemburg, Delaware en de Britse Maagdeneilanden.

Al in de 19de eeuw kroonden New Yorkse kranten Charles Lewis Tiffany tot ‘koning van de diamant’. De stichter van het gelijknamige juweelmerk had oog voor detail en koos enkel de meest uitzonderlijke diamanten voor zijn juwelen.

Met vier miljard dollar omzet en een geschiedenis die teruggaat tot 1837 noemt Tiffany & Co zich vandaag terecht the world’s premier jeweller. Zijn vlaggenschipwinkel op de Fifth Avenue in New York is een begrip.

In publicaties over de Panama Papers werd Tiffany & co al eens zijdelings genoemd, omdat het miljoenen dollar had geleend aan Koidu Limited, een offshore op de Britse Maagdeneilanden die in Sierra Leone een diamantmijn uitbaat. Maar nu duikt Tiffany dus zelf op in de Paradise Papers. De gelekte documenten kwamen via Süddeutsche Zeitung in handen van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ).

Het gebruik van offshore constructies an sich is niet illegaal. Het roept wel vragen op over de reden waarom de bedrijven uitgerekend in belastingparadijzen zijn opgericht. Ook het gebruik van brievenbusvennootschappen is toegelaten, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Britse Maagdeneilanden

De groep achter Tiffany & co is eigenaar van twee postbusvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden: DPFH Co. en Tiffco Investment Vehicle. Die bestaan enkel op papier. Ze maken gebruik van het postbusadres van advocatenkantoor Appleby in de hoofdstad Road Town. En uit de gelekte e-mails blijkt dat het Appleby-kantoor op de BVI voor de twee offshores instructies kreeg van de juridische en fiscale specialisten van Tiffany in New York.

Volgens een uitgelekte factuur betaalt het miljardenbedrijf zowat 2850 dollar per jaar aan Appleby voor de dienstverlening. Slechts 1100 dollar daarvan is bestemd voor de overheid op de Britse Maagdeneilanden en nog eens 1750 dollar voor de advocaten van Appleby, die het papierwerk regelen en de miljoenenpostbus ledigen.

Delaware

Het hoofdkantoor van de juwelengroep ligt aan de Fifth Avenue in New York. Maar zijn belangrijkste vennootschap, Tiffany & Co, en nog tientallen nevenvennootschappen zijn gevestigd in Delaware. Dat blijkt uit open bronnen, zoals jaarrekeningen en documenten uit het bedrijfsregister van de Amerikaanse staat. Delaware wordt een belastingparadijs genoemd omdat bedrijven er geen belastingen betalen op bepaalde winsten die buiten Delaware gemaakt zijn.

Ook de merknamen van Tiffany -zoals Tiffany for Men, Tiffany Legacy of Tiffany Signature- zijn ondergebracht bij een bedrijf in Delaware, Tiffany (NJ) LLC. Dat staat gewoon geregistreerd op het adres van The Corporation Trust Company, aan de Orange Street nummer 1209. Op dat adres delen niet minder dan 285.000 vennootschappen dezelfde postbus.

Luxemburg

Ook buiten Delaware en de Britse Maagdeneilanden gebruikt Tiffany & Co nog postbusadressen die passen in zijn wereldwijde fiscale structuur. Voor een groot deel van zijn winkelnetwerk gebruikt Tiffany bijvoorbeeld een postbus in Luxemburg. Ook dat is gewoon het adres van een Luxemburgse specialist. Er werkt geen personeelslid van Tiffany, lezen we in de jaarrekening van Tiffany & Co Luxembourg. Het adres in kwestie, Avenue JF Kennedy 46A, dook eerder al op in LuxLeaks. Toen bleek dat er niet minder dan 1350 bedrijven geregistreerd staan.

Antwerpse diamantindustrie

Naast zijn winkelnetwerk heeft Tiffany & Co. nog een netwerk van bedrijven om ruwe diamanten te kopen en te verwerken. Het hoofdkantoor voor Tiffany’s eigen diamantactiviteiten, onder de naam Laurelton Diamonds, huist al vijftien jaar in de Antwerpse diamantwijk. Daar huurt Tiffany een volledige verdieping af in het Antwerpse Diamond Centre-kantoorgebouw aan de Schupstraat.

Hoeveel omzet en winst Laurelton Diamonds in België boekt, of hoeveel belastingen het hier betaalt, valt niet te achterhalen in open bronnen. Tot vorig jaar was het bedrijf immers een bijkantoor van het gelijknamige Laurelton Diamonds in Delaware. Zo’n bijkantoor moet geen aparte jaarrekening indienen.

De persdienst van Tiffany & Co. reageerde niet op onze vragen. In zijn jaarrekening lezen we wel dat ’s werelds bekendste juwelier vorig jaar een kwart miljard dollar belastingen betaalde, waarvan slechts een vijfde buiten de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content