De Verenigde Staten hebben België formeel gevraagd om zijn militaire missie tegen Islamitische Staat (IS) uit te breiden naar Syrisch grondgebied wanneer de Belgische F-16's in juli hun bombardementen hervatten. Dat werd vernomen uit regeringsbron.

Het verzoek staat in een brief die de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Cartor einde vorige week naar zijn Belgische collega Steven Vandeput (N-VA) stuurde. Of België op de vraag ingaat, wordt in de komende weken door de regering beslist.

België herneemt in juli zijn deelname aan operatie 'Inherent Resolve', waarmee op initiatief van de VS bombardementen op IS-stellingen uitgevoerd worden. Ons land neemt dan opnieuw over van Nederland, dat al besliste om IS niet alleen in Irak, maar ook in Syrië te bestoken.

Reynders is voorstander

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, momenteel op bezoek in Libanon, is alvast voorstander. "Ik denk dat we ons niet kunnen beperken tot acties in Irak zonder die acties over de grens voort te zetten als de terroristische groepen de grens oversteken. Nederland heeft net zo'n beslissing genomen en de Denen ook", zei hij op radiozender Bel-RTL.

"We zullen de zaak in het parlement bespreken. Er zijn parlementsleden die willen dat we nog verder zouden gaan, richting Libië. We moeten het debat beginnen over al die onderwerpen: waar en hoe gaan we IS bestrijden", aldus Reynders.

(Belga/AVE)

De Verenigde Staten hebben België formeel gevraagd om zijn militaire missie tegen Islamitische Staat (IS) uit te breiden naar Syrisch grondgebied wanneer de Belgische F-16's in juli hun bombardementen hervatten. Dat werd vernomen uit regeringsbron.Het verzoek staat in een brief die de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Cartor einde vorige week naar zijn Belgische collega Steven Vandeput (N-VA) stuurde. Of België op de vraag ingaat, wordt in de komende weken door de regering beslist.België herneemt in juli zijn deelname aan operatie 'Inherent Resolve', waarmee op initiatief van de VS bombardementen op IS-stellingen uitgevoerd worden. Ons land neemt dan opnieuw over van Nederland, dat al besliste om IS niet alleen in Irak, maar ook in Syrië te bestoken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, momenteel op bezoek in Libanon, is alvast voorstander. "Ik denk dat we ons niet kunnen beperken tot acties in Irak zonder die acties over de grens voort te zetten als de terroristische groepen de grens oversteken. Nederland heeft net zo'n beslissing genomen en de Denen ook", zei hij op radiozender Bel-RTL. "We zullen de zaak in het parlement bespreken. Er zijn parlementsleden die willen dat we nog verder zouden gaan, richting Libië. We moeten het debat beginnen over al die onderwerpen: waar en hoe gaan we IS bestrijden", aldus Reynders.(Belga/AVE)