Voor het eerst schudt een Belgische politicus hard aan de boom over de toestand in Libië. "Het Westen heeft zich in Syrië bijvoorbeeld tot nu toe terughoudend opgesteld, en het gevolg is dat Poetin daar in het gat is gesprongen. Morele overwegingen mogen er niet toe leiden dat we onze handen op de rug laten binden." Er is bijvoorbeeld geen VN-mandaat om IS te bombarderen in Libië, maar De Roover pleit voor realpolitik en zijn standpunt mag gelezen worden als het N-VA-standpunt, bevestigt hij.

België moet geen soloslim spelen, bedoeling is dat "het Westen" "met grote omzichtigheid" zijn verantwoordelijkheid opneemt binnen een grote internationale coalitie, aldus De Roover. Naast luchtaanvallen zijn er grondtroepen nodig. "Alleen: die moeten wíj niet sturen, wij moeten lokale boots on the ground opleiden en ondersteunen."

Oplossing vluchtelingencrisis

Wij wil met een ingrijpen in Libië IS een mentale klap toedienen. "Als we IS ook kunnen terugslaan in Libië, kan dat de aantrekkingskracht van de organisatie verminderen."

Voorts is De Roover ervan overtuigd dat Libië een deel zijn van de oplossing kan zijn voor de vluchtelingencrisis. " Naarmate de Balkanroute meer gesloten wordt, zullen migranten opnieuw vaker proberen om via Libië en de Middellandse Zee naar Europa te geraken. Ook daar kan Europa zijn rol spelen in een stabiel Libië, door aan de buitengrenzen van de EU op een humanitair verantwoorde manier de vluchtelingen op te vangen", zegt hij in de krant.

Tot op vandaag zijn alleen de Verenigde Staten en Frankrijk actief in Libië. (Belga/NS)

Voor het eerst schudt een Belgische politicus hard aan de boom over de toestand in Libië. "Het Westen heeft zich in Syrië bijvoorbeeld tot nu toe terughoudend opgesteld, en het gevolg is dat Poetin daar in het gat is gesprongen. Morele overwegingen mogen er niet toe leiden dat we onze handen op de rug laten binden." Er is bijvoorbeeld geen VN-mandaat om IS te bombarderen in Libië, maar De Roover pleit voor realpolitik en zijn standpunt mag gelezen worden als het N-VA-standpunt, bevestigt hij. België moet geen soloslim spelen, bedoeling is dat "het Westen" "met grote omzichtigheid" zijn verantwoordelijkheid opneemt binnen een grote internationale coalitie, aldus De Roover. Naast luchtaanvallen zijn er grondtroepen nodig. "Alleen: die moeten wíj niet sturen, wij moeten lokale boots on the ground opleiden en ondersteunen." Wij wil met een ingrijpen in Libië IS een mentale klap toedienen. "Als we IS ook kunnen terugslaan in Libië, kan dat de aantrekkingskracht van de organisatie verminderen."Voorts is De Roover ervan overtuigd dat Libië een deel zijn van de oplossing kan zijn voor de vluchtelingencrisis. " Naarmate de Balkanroute meer gesloten wordt, zullen migranten opnieuw vaker proberen om via Libië en de Middellandse Zee naar Europa te geraken. Ook daar kan Europa zijn rol spelen in een stabiel Libië, door aan de buitengrenzen van de EU op een humanitair verantwoorde manier de vluchtelingen op te vangen", zegt hij in de krant. Tot op vandaag zijn alleen de Verenigde Staten en Frankrijk actief in Libië. (Belga/NS)