VS: enkele bedrijven nemen afstand van de wapenlobby

Wapenaanbod in een Dick's Sporting Goods-winkel in Stroudsburg, Pennsylvania © REUTERS
Rudi Rotthier

Na de dodelijke schietpartij in Parkland, Florida, hebben een aantal bedrijven hun kortingen ingetrokken die eerder werden toegekend aan leden van de NRA, de wapenlobby. Er is echter een weerbots.

Een niet onbelangrijke beslissing viel woensdag bij Dick’s Sporting Goods, een winkelketen met ruim 600 filialen. Dick’s Sporting Goods zal niet langer ‘aanvalswapens’ verkopen, zoals de AR-15 die op 14 februari in de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland werd gebruikt. Daar schoot een 19-jarige gewezen leerling 17 mensen dood.

Dick’s Sporting Goods zal ook niet langer wapens verkopen aan wie jonger is dan 21, ongeacht de lokale wetgeving, en zal niet langer wapens verkopen met grote magazijnen.

De keten ondersteunt ‘een hervorming van de wapenwetgeving’ die ‘het gezond verstand’ volgt. Overigens: in 2012 heeft het bedrijf al eens een stop ingevoerd op de verkoop van aanvalswapens, maar toen werd die na een tijd weer ongedaan gemaakt.

Kort na de aankondiging van Dick’s Sporting Goods, maakte Walmart, de grootste warenhuisketen in de VS, een gelijkaardige aankondiging. De keten blijft weliswaar wapens verkopen, maar zal niet langer wapens of munitie verkopen aan wie jonger is dan 21. Walmart verkoopt al langer geen ‘aanvalswapens’ meer maar zal nu ook wapens ‘die lijken op aanvalswapens’ verwijderen uit de reclamebrochures en uit de rekken. Walmart neemt de beslissing, aldus een mededeling, ‘in het licht van recente gebeurtenissen’.

De twee bedrijven kondigden een verstrakking van de wapenverkoop aan op de dag dat de leerlingen in Parkland naar hun klassen terugkeerden.

Die overlevende leerlingen vormen een luide en welbespraakte voorhoede van de acties voor striktere wapenwetten. Ze plannen eind maart een mars in Washington, en oefenen ook druk uit op politici en bedrijven die banden hebben met de National Rifle Association (NRA), de vereniging die geld geeft aan politici en politieke druk uitoefent om elke verstrakking van de wapenwetgeving tegen te houden. De NRA heeft zich de voorbije dagen zowel tegen een leeftijdslimiet van 21 jaar als tegen beperkingen op de verkoop van aanvalswapens verzet.

Autoverhuur

De voorbije dagen hebben een boel bedrijven aangekondigd dat ze niet langer kortingen zullen toekennen aan de vijf miljoen leden van de NRA.

De website van de NRA maakt publiciteit met de vele kortingen waarvan een lid kan genieten. Het lidmaatschap kost veertig dollar per jaar, maar kan voor ‘honderden dollars’ aan kortingen opleveren, aldus de NRA-publiciteit.

Dat wordt iets minder nadat autoverhuurbedrijven zoals Hertz, Avis, Budget, Enterprise en Alamo de kortingen stopzetten. Ook de luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Delta Air Lines doen dat. Enkele verzekeringsmaatschappijen, zoals MetLife, knipten de banden door met de NRA.

Scholieren tijdens een rouwplechtigheid in Parkland
Scholieren tijdens een rouwplechtigheid in Parkland© Reuters

Er waren uitzonderingen, zoals pakjesbesteller FedEx, die geen reden ziet om de kortingpolitiek aan te passen. Andere bedrijven, zoals Amazon en Apple, houden nog in beraad of ze maatregelen zullen treffen. Tot dusver streamen ze NRA TV door. Anti-wapenlobby-activisten dreigen met een boycot tegen specifiek Amazon en Apple.

Weg en weer

Maatregelen voor of tegen de NRA zijn in de VS een betwiste aangelegenheid, zoals mag blijken uit het geval van Delta Air Lines. Delta, met vestigingsplaats in Atlanta, Georgia, is een van de grootste werkgevers in de staat. De plaatselijke Republikeinen dreigen er nu mee de belastingvoordelen die Delta zoekt, met name de kwijtschelding van jaarlijks voor veertig miljoen dollar aan brandstoftaksen, te blokkeren zolang Delta de kortingen voor NRA-leden niet opnieuw toekent. De Republikeinen worden aangevoerd door Casey Cagle, die dit jaar een gooi doet naar het gouverneurschap in de staat, en die de beslissing van Delta ‘discriminatie’ noemt van ‘conservatieven en wapeneigenaars die de wet respecteren’. Een van zijn collega’s, de gewezen staatssenator Rick Jeffares, formuleerde het volgens de Atlanta Journal-Constitution zo: ‘Als Delta zoveel geld heeft dat het de zuurverdiende centen van NRA-leden niet nodig heeft, dan kan het bedrijf zeker zonder de veertig miljoen dollar aan belastingvoordelen die het van de belastingbetalers van Georgia vraagt’.

Delta, dat langdurig vasthangt aan de luchthaven van Atlanta, reageerde sussend. Het bedrijf liet weten dat het het recht van burgers op wapens ondersteunt, maar dat het ‘neutraal’ wil blijven in het erg beladen politiek debat rond wapens.

Anderen reageerden minder gematigd. Sommige Democraten wijzen erop dat de zure Republikeinse reacties potentiële investeerders op andere gedachten kunnen brengen. Er wordt met name gedacht aan gigant Amazon, die hengelt naar voordelen om een nieuw hoofdkwartier in te planten, en die onder meer een vestiging in Atlanta overweegt.

Andrea Young, directeur van de plaatselijke afdeling van mensenrechtenbeweging ACLU, drukte de vinger op de zere plek. ‘Politici’, zei ze, ‘horen belastinggeld niet te gebruiken als lakmoesproef, en horen geen organisaties te bestraffen die opinies uitdrukken die de politici niet bevallen. Amazon moet hier acte van nemen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content