VS en EU steunen Iraanse betogers

© EPA

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft haar steun uitgedrukt voor de antiregeringsbetogingen in Iran. Daarbij vielen maandag zeker één dode en verschillende gewonden.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hun steun uitgedrukt voor de antiregeringsbetogingen in Iran. Daarbij vielen maandag zeker één dode en verschillende gewonden. Ook in Bahrein vielen de voorbije dagen doden bij volksprotesten. “Wat we vandaag zien, is een bewijs van de moed van het Iraanse volk”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton, “en een aanklacht van de hypocrisie van het Iraanse regime, dat de voorbije weken voortdurend toejuichte wat er in Egypte gebeurde.” Ze roept Iran ook op tot politieke hervormingen.

De hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, Catherine Ashton riep de Iraanse overheid dinsdag op “de rechten van haar burgers ten volle te respecteren en te beschermen, waaronder het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrij vergaderen”.

Op straat

Zich spiegelend aan de recente gebeurtenissen in Egypte en Tunesië, kwamen in Teheran maandag duizenden mensen op straat. Ze scandeerden slogans als ‘Dood aan dictators’.

De manifestanten trokken naar het Azadiplein, waarvan ze de Iraanse tegenhanger van het intussen wereldberoemde Tahrirplein in Caïro willen maken.

Iraanse oppositiewebsites meldden dat de politie traangas gebruikte om de betogers uiteen te jagen. Volgens het Iraanse semi-officiële persagentschap FARS werden één persoon gedood en enkele anderen gewond door kogelvuur afkomstig van opposanten. Of dat de ware toedracht is, is niet duidelijk.

Bij gebrek aan buitenlandse pers zijn alle berichten over de betoging afkomstig van de oppositie, ooggetuigen of staatsmedia.

Bahrein

Ook in Bahrein, een eilandstaat in de Perzische Golf en de Golf van Bahrein, kwamen maandag en dinsdag minstens twee sjiitische manifestanten om bij de repressie van antiregeringsbetogingen.

Als reactie stapte het sjiitische oppositieblok uit het parlement. In Bahrein woont een meerderheid aan sjiieten, maar het land wordt geleid door een soennitische dynastie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content