Voorverkiezing Michigan: is Trump-campagne in crisis, is Clinton onoverwinnelijk?

08/03/16 om 11:23 - Bijgewerkt om 13:43

Vannacht worden in vier staten voorverkiezingen georganiseerd. Vooral naar de resultaten van industriestaat Michigan wordt uitgekeken. Bij de Republikeinen wordt naar tekenen van zwakte bij Donald Trump gekeken, bij de Democraten naar de weerbaarheid van Bernie Sanders. Volg het LIVE.

Voorverkiezing Michigan: is Trump-campagne in crisis, is Clinton onoverwinnelijk?

Hillary Clinton en Donald Trump © Belga Image

Volg de voorverkiezing live bij Knack.be vanaf middernacht. Eerste prognoses kunnen er vanaf 1 uur zijn.

Michigan, de staat waar lopende bandwerk werd uitgevonden, de staat met autofabrieken in Detroit, Flint, Dearborn en Hamtramck, is tegenwoordig vooral het symbool van industriële neergang. De voorbije decennia verdwenen honderdduizenden industriebanen, onder meer naar goedkope loonlanden.

In die realiteit zou de 'democratische socialist' Bernie Sanders, met zijn anti-vrijhandelstandpunten, moeten gedijen. Volgens peilingen ligt hij echter achter bij Hillary Clinton: 55 procent van de Democraten zou voor Clinton kiezen, volgens een peiling die maandag door Monmouth University werd gepubliceerd, tegen 42 procent voor Sanders.

Sanders moet goed presteren in de Rust Belt (de roestgordel), het oude industriegebied van de VS, met onder meer Ohio, Indiana, Illinois en delen van Pennsylvania, wil hij een moeizaam pad richting de nominatie behouden.

Hij heeft een goed weekend achter de rug met overwinningen in de staten Maine, Nebraska en Kansas, maar qua afgevaardigden kon hij geen achterstand wegwerken bij Clinton die met voorsprong won in Louisiana.

'Slag onder de gordel'

Zondag zond CNN een debat uit waarin Clinton Sanders verweet dat hij geen steun had gegeven aan het vrijmaken van geld waarmee de zo goed als failliete auto-industrie moest worden gered. President Obama, aldus Clinton, had daar nochtans toe opgeroepen. Tijdens het debat wist Sanders die aantijging niet heel helder te pareren, maar naderhand verweet men Clinton dat ze een slag onder de gordel had toegebracht.

Wat Clinton zei was technisch niet gelogen, omdat de redding van de auto-industrie werd gefinancierd met geld dat was vrijgemaakt voor de banken. Sanders had zich principieel, en voor er sprake was van een redding van de auto-industrie, gekant tegen de dure reddingsmaatregelen voor de banken, maar later had hij specifieke steunmaatregelen voor de auto-industrie wel ondersteund. Na het debat gebruikte het Clintonkamp dit deel van haar tussenkomst in het debat in een advertentie, terwijl het Sanderskamp bijna 24 uur wachtte om een tegenadvertentie te plaatsen. Het zou kunnen dat dit Sanders stemmen kost.

Reagan-Democraten

Bij de Republikeinen is na een verwarrend weekend alles denkbaar. Ted Cruz won met grote voorsprong caucussen in Kansas en Maine. Die eerste staat, evangelisch en conservatief, is op de leest van Cruz geschoeid, maar het noordelijke en libertaire Maine veel minder. Donald Trump kon met niptere overwinningen in Kentucky en Louisiana de schade beperken, maar de indruk bestaat dat de nu massaal gefinancierde Republikeinse aanvallen tegen de koploper, en de vele positiewijzigingen en uitschuivers of gewoon de standpunten van de kandidaat hun tol beginnen te eisen. Ook, werd op voorhand gezegd, zou hij het lastiger krijgen in gesloten voorverkiezingen, waar alleen Republikeinen toegelaten worden, terwijl Trump juist goed scoort bij onafhankelijken en Democraten die voor een Republikeinse kandidaat willen stemmen. Vanaf het afgelopen weekend zijn de meeste Republikeinse voorverkiezingen gesloten.

Marco Rubio, de favoriet van het partij-establishment, stond op zaterdag nergens, maar op zondag wist hij in Puerto Rico, waar de anderen geen campagne hadden gevoerd, alle delegates binnen te halen. En John Kasich, die echt nergens staat, hoopt dat hij in de Rust Belt, waartoe zijn thuisstaat Ohio behoort, eindelijk boven water komt.

De peiling van Monmouth University toont in Michigan een voorsprong voor Trump (36 procent), met daarna Cruz (23), Kasich (21) en Rubio (13).

Kasich gaat volgens de peilingen in stijgende lijn en zou nog tweede kunnen worden, terwijl Trump en Rubio in Michigan in een dalende lijn zouden zitten.

Michigan is een staat met veel Reagan-Democraten - Democraten, veelal witte arbeiders, die ten tijde van Ronald Reagan naar de Republikeinen zijn overgestapt. Trump scoort heel goed in die groep.

Ook naar de opkomst wordt gekeken. Trump beweert dat hij tijdens de presidentsverkiezingen Clinton kan verslaan in Michigan. Dat zal van de opkomst van onder meer de Reagan-Democraten afhangen.

Behalve in Michigan houden de twee partijen ook voorverkiezingen in de zuidelijke staat Mississippi. Bij de Democraten staat Clinton ver voor in de peilingen, bij de Republikeinen heeft Trump de leiding in de polls, maar de staat is extreem evangelisch (meer dan 80 procent van de Republikeinen beschrijft zichzelf als evangelisch), wat in principe ook Cruz ten goede kan komen. Als Trump in deze twee staten wint, is het "parfum van crisis" in zijn campagne weer voorbij. Doet Cruz het buiten verwachting dan komt er misschien snel een tweestrijd tussen deze twee.

De Republikeinen hebben vannacht ook voorverkiezingen in Idaho en Hawaï.

Volg de voorverkiezing live bij Knack.be vanaf middernacht. Eerste prognoses kunnen er vanaf 1 uur zijn.

Onze partners