VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over geweld in Jeruzalem

22/07/17 om 23:16 - Bijgewerkt op 23/07/17 om 04:41

Bron: Belga

Frankrijk, Zweden en Egypte hebben een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd naar aanleiding van geweld in Jeruzalem. De zitting vindt maandag plaats.

VN-Veiligheidsraad houdt spoedzitting over geweld in Jeruzalem

Palestijnse manifestanten op de vlucht voor traangas © REUTERS

Zaterdag vielen bij manifestaties in Jeruzalem 2 Palestijnse doden.

Een dag eerder vielen 6 doden, 3 Palestijnen en 3 Israëli's.

De Palestijnen kwamen om het leven tijdens manifestaties tegen de aanwezigheid van metaaldetectoren bij de ingang van de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg. Israël plaatste die detectoren vorige week als reactie op de dood van twee Israëlische politiemannen op de plek.

Volgens de Israëlische autoriteiten gooiden manifestanten stenen, gebroken glas en vuurwerk naar de ordemacht, waarna die riposteerde. Van twee van de neergeschoten manifestanten is de leeftijd bekendgemaakt. Ze waren 17 en 18.

'Wat is het leven waard?'

De gedode Israëli's, twee mannen en een vrouw, kwamen om het leven bij een mesaanval in een nederzetting. De vermoedelijke dader, die werd neergeschoten, was een Palestijn. Hij gaf voorafgaand aan zijn mesaanval uitleg via Facebook:

'Ik ben een jongeman die nog geen twintig is. Ik heb dromen en ambitie. Ik hield van het leven, ik hield ervan mensen te doen glimlachen. Maar wat is het leven waard als onze vrouwen en jongemannen onrechtmatig gedood worden en als ontheiliging dreigt voor onze Aqsa?'

De Palestijnse leider Abbas heeft alle contacten met Israël 'bevroren' tot de metaaldetectoren weer zijn verwijderd.

Volgens de BBC onderzoekt Israël alternatieven voor de metaaldetectoren.

'Maximale terughoudendheid'

Het Midden-Oostenkwartet - bestaande uit de VN, de VS, de Europese Unie en Rusland - vraagt intussen 'maximale terughoudendheid van alle betrokken partijen'.

Het diplomatieke kwartet bemiddelt in het vredesproces tussen Israël en Palestina.

'Gezien het gevoelige karakter van de heilige sites in Jeruzalem en de noodzaak om de veiligheid te garanderen, vragen de vertegenwoordigers van het Kwartet iedereen om terughoudend te zijn, provocatie te vermijden en te werken aan een ontmijning van het conflict', stelt het Kwartet in een persbericht.

Frederica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands- en Defensiebeleid van de EU, voegt er in een aparte mededeling nog aan toe dat Israël en Jordanië - dat de moskeeën op de Tempelberg beheert - moeten samenwerken om de veiligheid te bewaren en ervoor te zorgen dat ook moslims de site zonder beperkingen kunnen betreden. 'Het is nu van vitaal belang dat alle politieke en religieuze leiders hun verantwoordelijkheid opnemen, de kalmte herstellen en alle acties of verklaringen die de spanning kunnen verergeren, vermijden', zegt ze. 'Samenwerking tussen Israël en de Palestijnse autoriteit is cruciaal om nog meer doden te voorkomen.'

Onze partners