VN mengen zich in Nederlands Zwarte Piet-debat

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Verenigde Naties gaan de vraag of Zwarte Piet racistisch is onderzoeken. In Nederland is immers een rel ontstaan over de figuur van de zwarte knecht van Sinterklaas.

Vier VN-rapporteurs hebben Nederland om opheldering gevraagd over de viering van het sinterklaasfeest nadat ze klachten hadden ontvangen over het stereotiepe karakter van Zwarte Piet. De VN-rapporteurs waarschuwden dat Nederland betrokken minderhedenorganisaties moet raadplegen als de regering Sinterklaas op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed zou willen plaatsen.

Het relletje over het uiterlijk van Zwarte Piet ontstond enkele dagen geleden in het Nederlandse televisieprogramma De Wereld Draait Door. De Nederlandse columnist Prem Radhakishun verkondigde in primetime dat Sinterklaas niet bestaat.

Voorafgaand aan een gesprek over de discussie of Zwarte Piet nog wel wenselijk is tijdens het kinderfeest schreeuwde hij een aantal maal luidkeels “Sinterklaas bestaat niet”.

‘Koloniale oprisping’

De discussie rond de racistische opvatting van Zwarte Piet is zeker niet nieuw en laait elk jaar opnieuw op. Aanstoker is de kunstenaar Quinsy Gario, afkomstig uit Curaçao. Hij zei in het laatavondprogramma Pauw & Witteman dat Zwarte Piet een “koloniale oprisping” is.

Vooral de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap in Nederland steunen Gario hierin. De kunstenaar noemt het nabootsen van een zwarte ‘slaaf’ met kroeshaar en dikke lippen racistisch.

Uiterlijk aanpassen

Sinds het debat rond Zwarte Piet weer is geopend, regent het opiniestukken in verschillende Nederlandse kranten. Voor- en tegenstanders doen er hun zegje en verklaren waarom Zwarte Piet al dan niet moet blijven bestaan.

De felheid van de discussie bedreigt volgens Sinterklaasorganisaties het voorbestaan van het feest. Daarom zijn zij bereid om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen.

Voor de voorzitter van het Sint Nicolaasgenootschap, Jan van Wijk, maakt het niet uit of Zwarte Piet sluik haar of kroeshaar heeft. Maar Zwarte Piet is wel zwart”, benadrukt hij in het NRC Handelsblad.

De NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal maakt, schrijft in een verklaring dat zij “begrip heeft voor de gevoeligheid”. “Als de traditie verandert, veranderen wij als NTR mee. Maar het is niet aan de NTR om deze traditie zonder maatschappelijke consensus hierover eenzijdig te wijzigen”, klinkt het.

Rutte: ‘Zwarte Piet is nu eenmaal zwart’

Zelfs op politiek niveau wordt er gepraat over het hulpje van Sinterklaas. “Zwarte Piet is nou eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen”, aldus premier Mark Rutte.

Partner Content