Nederland betoogt voor Zwarte Piet en tegen de VN

© IMAGEGLOBE

In Den Haag heeft zaterdag een demonstratie plaats voor behoud van Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties. Betogers worden aangemoedigd om zich in vol pieten-ornaat te steken.

‘Ik hoop dat de VN inzien dat Zwarte Piet toch iets meer betekent voor ons dan dat ze denken,’ zegt de zestienjarige Mandy Roos uit Den Haag die op Facebook een oproep deed om aan de betoging mee te doen. ‘Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!,’ aldus het meisje.Er komen ook demonstranten met een instrument zodat ze sinterklaasliedjes kunnen spelen en zingen. De initiatiefnemer ziet graag dat demonstranten verkleed als Zwarte Piet komen, om zo het protest kracht bij te zetten.

Sinterklaasfeest

De VN doet onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Het hoofd van de VN-werkgroep die hiermee bezig is, de Jamaicaanse Verene Shepherd, zei dinsdag, nog voor het onderzoek goed en wel is opgezet, dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen en spreekt over een ‘racistisch fenomeen’.

Sheperd vindt dat de Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) zelf een einde moet maken aan de Sinterklaastraditie. Zwarte Piet kan in de eenentwintigste eeuw echt niet meer, zegt Shepherd die de traditie zelfs ‘een terugkeer naar de slavernij’ noemt.

Discussie

De afgelopen dagen is er veel discussie over Zwarte Piet. Ook de het Nederlandse parlement mengt zich inmiddels in de twist: een delegatie van Kamerleden wil dat Verene Shepherd zich verantwoordt voor haar uitspraken.

Vandaag werd bekend dat ook diplomaten zich verbazen over de vooringenomenheid van Shepherd, ‘Ze moet zich eerst maar eens beter inlezen,’ zegt een ingewijde tegen krant De Telegraaf. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content