VN legt lidstaten strengere aanpak van Syriëstrijders op: dit staat in resolutie 2178

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem een bindende resolutie aangenomen met strenge richtlijnen voor lidstaten in de aanpak van burgers die in het buitenland gaan vechten.

Resolutie 2178 roept de lidstaten onder meer op om te voorkomen dat terreurverdachten het land binnenkomen of doorkruisen en om een wettelijke basis te creëren om hen te vervolgen.

De VN wil ook dat de lidstaten beter met elkaar samenwerken door belangrijke informatie te delen. Luchtvaartmaatschappijen moeten gedetailleerde passagiersinformatie delen.

Consensus

De Veiligheidsraad, die plaatsvond in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York, werd uitzonderlijk voorgezeten door de Amerikaanse president Barack Obama. ‘In de geschiedenis van de VN is het pas de zesde keer dat de Veiligheidsraad op een dergelijk niveau bijeenkomt’, verklaarde hij bij de opening van de vergadering.

Ook de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron, de Nigeriaanse president Jonathan Goodluck en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woonden de raad bij. Rusland en China stuurden eveneens een vertegenwoordiging.

‘Het gebeurt zelden dat we een dergelijke consensus bereiken binnen de VN’, aldus Obama. Toch werden door de diverse partijen verschillende accenten gelegd. Zo wezen de Argentijnse president Cristina Kirchner en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op de verantwoordelijkheid van het Westen inzake de opkomst van de gewapende radicale groeperingen.

VN legt lidstaten strengere aanpak van Syriëstrijders op: dit staat in resolutie 2178
© BELGA

Turkije

De Turkse president Erdogan beschuldigde de internationale gemeenschap er ook van dat ze zijn land niet genoeg helpt om de stroom van buitenlandse strijders via Turkije naar Syrië in te dijken. Hij vindt dat de landen waaruit de strijders komen, beter moeten samenwerken met Turkije om hen tegen te houden. Dat meldt de BBC.

België

Hoewel België momenteel niet in de Veiligheidsraad zetelt, hield ook premier Elio Di Rupo een toespraak. Hij riep op om ‘onze bevolking te beschermen, maar ook diegenen die zich zouden kunnen laten verleiden, of dat al hebben gedaan, door deze moorddadige ideologieën, en die we daarvan af kunnen brengen’, meldt Belga.

België is een van de landen die het meest getroffen is door de problematiek. Zo is ons land verhoudingsgewijs samen met Tunesië een van de voornaamste herkomstlanden van buitenlandse strijders aan het Syrische front.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content