Dat zegden minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille dinsdagavond in New York, na een ontmoeting met de Congolese president Joseph Kabila.Voor het initiatief zou samengewerkt worden met de Wereldbank en van de Europese Unie.

1 Miljard dollar gereserveerd

"België is een beetje de initiatiefnemer, maar het gaat om een collectief project", verzekerde Labille aan een groep van Belgische en Congolese journalisten. Maandag werd het project omschreven als een soort "Marshall-plan" voor het gebied, waar de voorbije decennia door het geweld al miljoenen mensen omkwamen.

De Wereldbank heeft 1 miljard dollar gereserveerd voor grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de regio van de Grote Meren.

M23-rebellen

Volgens Labille is ook president Kabila voorstander: "hij wil liever een brug bouwen naar Rwanda dan een muur". Beide landen staan nochtans met getrokken messen tegenover elkaar omdat Kigali ervan verdacht wordt de M23-rebellen te steunen, die in Noord-Kivu een gebied van ongeveer 700 vierkante kilometer controleren.

Volgens minister Labille zou het in eerste instantie gaan om projecten in de sectoren energie, landbouw of handel. (Belga/TV)

Dat zegden minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille dinsdagavond in New York, na een ontmoeting met de Congolese president Joseph Kabila.Voor het initiatief zou samengewerkt worden met de Wereldbank en van de Europese Unie. "België is een beetje de initiatiefnemer, maar het gaat om een collectief project", verzekerde Labille aan een groep van Belgische en Congolese journalisten. Maandag werd het project omschreven als een soort "Marshall-plan" voor het gebied, waar de voorbije decennia door het geweld al miljoenen mensen omkwamen.De Wereldbank heeft 1 miljard dollar gereserveerd voor grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de regio van de Grote Meren. Volgens Labille is ook president Kabila voorstander: "hij wil liever een brug bouwen naar Rwanda dan een muur". Beide landen staan nochtans met getrokken messen tegenover elkaar omdat Kigali ervan verdacht wordt de M23-rebellen te steunen, die in Noord-Kivu een gebied van ongeveer 700 vierkante kilometer controleren. Volgens minister Labille zou het in eerste instantie gaan om projecten in de sectoren energie, landbouw of handel. (Belga/TV)