Vijf doden bij steekpartij in winkelcentrum in Sydney

© Belga

Bij de steekpartij in een winkelcentrum in de Australische grootstad Sydney zijn vijf doden gevallen. Dat heeft de politie zaterdag meegedeeld op een persconferentie. Daarnaast is ook de vermoedelijke dader overleden. Hij werd doodgeschoten door een politieagent.

Er raakten ook verschillende mensen gewonden. Er werden acht mensen, onder wie ook een negen maanden oude baby, overgebracht naar het ziekenhuis.

De aanval gebeurde zaterdag rond 15.40 uur lokale tijd in een winkelcentrum in Bondi Junction, een buitenwijk in het oosten van de stad. De dader handelde vermoedelijk alleen, zo is ook meegedeeld door Anthony Cooke van de politie van de deelstaat New South Wales. “Ik ben ervan overtuigd dat er geen verdere dreiging is,” klinkt het nog. 

In de Australische media circuleren beelden van de beveiligingscamera’s, waarop te zien is dat een man met een groot mes door het winkelcentrum Bondi Junction Westfield liep.

Over het motief van de dader bestaat voorlopig geen duidelijkheid. Op de vraag van een journalist of terrorisme als motief kan worden uitgesloten, luidt het antwoord dat er momenteel nog niets kan worden uitgesloten. “Ik heb geen informatie over de dader, ik weet momenteel niet wie hij is”, aldus Cooke. 

De Australische premier Anthony Albanese heeft zaterdag op de sociaalnetwerksite X zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de “verschrikkelijke” steekpartij. “De eerste gedachten van alle Australiërs gaan uit naar de getroffenen en hun dierbaren”, schrijft hij.

Partner Content