Tweestatenoplossing niet langer prioriteit voor VS

Een Israelische bezetter houdt een vlag leuzen omhoog bij de Amona-post, ten noordoosten van Ramallah. © BELGA

De Verenigde Staten houden niet meer halsstarrig vast aan een tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina. Dat zei een verantwoordelijke van het Witte Huis dinsdag.

Het doel mag niet de tweestatenoplossing op zich zijn. De focus moet liggen op het bereiken van vrede, zegt de verantwoordelijke die anoniem wenst te blijven aan de vooravond van een eerste ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. “Wij zullen niet bepalen hoe die vrede eruit ziet.”

Deze uitspraken betekenen dat de VS voor het eerst in meer dan een halve eeuw niet langer de tweestatenoplossing verdedigen. Alle voorgangers van Trump waren voorstanders van een tweestatenoplossing om vrede in de explosieve regio te bekomen.

Het is niet voor het eerst dat Trump en zijn entourage er een andere visie omtrent de Palestijnse gebieden op nahouden dan de vorige Amerikaanse presidenten. Zo gaf Trump te kennen “ernstig te overwegen” om de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel-Aviv naar Jeruzalem te verhuizen en weigerde hij de Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied nefast te noemen voor het vredesproces.

Partner Content