Turkije vaardigt aanhoudingsbevel uit tegen Fethullah Gülen

Fethullah Gülen © Belga Image

Een rechtbank in Istanboel heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Fethullah Gülen, de invloedrijke Turkse geestelijke die sinds 1999 in ballingschap is in de Verenigde Staten. De man wordt er door Ankara van beschuldigd achter de mislukte staatsgreep te zitten.

Gülen gaf ‘opdracht tot de couppoging van 15 juli’, zo citeert staatspersbureau Anadolu het bevel. ‘Het lijdt geen twijfel dat de couppoging een handeling is van een terreurorganisatie en uitgevoerd is in opdracht van hun oprichter, de verdachte Fethullah Gülen.’

De voormalige bondgenoot van Erdogan heeft deelname aan de coup altijd ontkend.

Ballingschap

Tegen de predikant loopt al sinds vorig jaar een aanhoudingsbevel, voor ‘de oprichting en leiding van een bewapende terreurorganisatie’.

Recep Tayyip Erdogan en Fethullah Gülen
Recep Tayyip Erdogan en Fethullah Gülen© Reuters

Gülen woont sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten. Turkije heeft VS in de nasleep van de couppoging al gevraagd Gülen uit te leveren. Washington vroeg daarop aan Ankara bewijzen voor de betrokkenheid van Gülen, en volgens Ankara heeft het al tweemaal ‘dossiers’ over Gülens rol bezorgd aan de Amerikanen.

Zakenmensen

Nog op donderdag heeft de Turkse regering zijn zuiveringsoperatie na de mislukte coup verder uitgebreid. Ook de zakenwereld komt nu in zijn vizier. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet weten dat de recente golf van aanhoudingen ‘slechts de top van de ijsberg is’.

Volgens Erdogan staat Gülen bijzonder sterk bij zakenmensen. Hij riep zakenmensen donderdag op om vermoedelijke Gülenaanhangers te melden aan de autoriteiten. ‘Iedereen die de Gülenbeweging financiert is even schuldig als de coupplegers.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content