Juncker: ‘Turkije wordt voorlopig geen EU-lid’

Jean-Claude Juncker © Belga Image

Turkije kan op dit moment geen aanspraak maken op lidmaatschap van de Europese Unie (EU), zegt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. En als Ankara de doodstraf opnieuw invoert, dan worden de toetredingsonderhandelingen zelfs onmiddellijk stopgezet.

De Turkse regering slaat na een mislukte poging tot staatsgreep op 15 juli hard terug met een grootschalige zuivering van het staatsapparaat. Zo werden al meer dan 30.000 mensen opgepakt of ontslagen, wat Ankara op veel kritiek vanuit Europa komt te staan.

‘Ik geloof dat Turkije, in de staat waarin het zich bevindt, niet in staat is zich op korte en ook niet op lange termijn aan te sluiten’, zei Jean-Claude Juncker aan de Franse zender France 2.

De voorzitter van de Europese Commissie voegde eraan toe dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije, die sinds 2005 lopen, bovendien onmiddellijk zullen worden stopgezet als het land opnieuw de doodstraf invoert, iets wat de regering in Ankara overweegt om de coupplegers te straffen. ‘Een land dat in zijn wetgevend arsenaal over de doodstraf beschikt, heeft geen plaats binnen de Europese Unie.’

Verwijten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verweet vorige week de EU vooroordelen te hebben tegenover Turkije, in een reactie op de kritiek die hij uit Europa krijgt na de Turkse aanpak van de mislukte coup.

‘Ze hebben vooroordelen tegenover Turkije en ze zullen blijven handelen vanuit die vooroordelen’, aldus de Turkse president. ‘Europa laat ons intussen al 53 jaar aan de deur wachten’. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content