Trumps kandidaat-minister van Arbeid trekt zich terug

Andy Puzder, CEO van CKE Restaurants © REUTERS
Rudi Rotthier

Andrew Puzder, CEO van enkele fastfoodketens, trekt zich terug als kandidaat-minister van Arbeid. Vooraf had Senaatsleider Mitch McConnell laten weten dat minstens 7 Republikeinse senatoren niet overtuigd waren van de kandidatuur.

Andrew Puzder, CEO van CKE Restaurants Inc, dat onder meer de fastfoodketens Hardee’s en Carl’s Jr. bezit, zou vandaag donderdag voor de bevoegde Senaatscommissie verschijnen, maar voor het zover kon komen liet Senaatsleider Mitch McConnell weten dat vele Republikeinen twijfels hadden over zijn kandidatuur. Maar liefst 7 van de 52 Republikeinen hebben publiekelijk gezegd dat het geen uitgemaakte zaak was dat ze Puzder zouden ondersteunen. Daardoor zou Puzder potentieel in de minderheid gesteld worden, ofwel in commissie ofwel later in plenaire zitting. Dat een gebrek aan vertrouwen nog voor de commissiezitting wordt bekendgemaakt, is ongewoon.

Puzder trok zijn conclusies. “Ik trek mijn kandidatuur voor minister van Arbeid in”, meldde hij in een mededeling. “Hoewel ik niet zal dienen in zijn administratie, steun ik de president en zijn team van grote kwaliteit volledig.”

‘High-class’ geweld

Er waren verschillende bezwaren tegen zijn ministerschap. Hij heeft zich herhaaldelijk tegen een (forse) optrekking van het minimumloon uitgesproken, en tegen de uitbreiding van de overurenregeling die de regering Obama had voorbereid. In de sector van de fastfood zijn al meerdere jaren acties aan de gang om het minimumloon op te trekken naar 15 dollar per uur, daar waar het in sommige staten de helft bedraagt. Puzder was fel gekant tegen een kleinere verhoging, laat staan tegen de 15 dollar per uur.

Ook werden de ‘bikini-advertenties’ voor zijn ketens (waarin uitgeklede vrouwen wellustig hamburgers eten) door velen, met name door vrouwengroepen, niet gesmaakt.

De Democraten riepen de terugtrekking van Puzder uit tot “een overwinning voor werkende mensen”, hoewel het verzet dat hem nekte vooral van Republikeinen leek te komen, die om andere redenen afstand namen van Puzder.

Voor conservatieven sprak hij zich te positief uit over ‘gastarbeiders’, waarmee hij haaks stond op het programma van Donald Trump.

Vorige maand werd bekend dat de familie Puzder jarenlang een sans-papier als dienstmeisje in dienst heeft gehad, en daarmee in overtreding was van onder meer de belastingwetgeving. En ook ging een tape rond van een gesprek dat Oprah Winfrey in 1990 had met een ‘high-class’ slachtoffer van huiselijk geweld. Het blijkt om de ex-mevrouw Puzder te gaan die anoniem getuigde dat haar echtgenoot haar in niet mis te verstane termen had bedreigd. Ze heeft later die beschuldigingen ingetrokken.

Voor de regering Trump is dit de tweede opdoffer in een week, nadat maandag zijn veiligheidsadviseur Mike Flynn tot ontslag werd gedwongen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content