De Amerikaanse president Donald Trump wil met het oog op de uitdijende crisis rond het gebruik van opioïde pijnstillers en heroïne in de VS de noodtoestand voor de publieke gezondheid uitroepen. Trump zal zijn minister van Gezondheid Eric Hargan de opdracht geven om een overeenkomstige verklaring op te stellen, zei een regeringsvertegenwoordiger die niet bij naam genoemd wilde worden. Met die stap moet sneller geld vloeien naar bestaande fondsen ter bestrijding van de crisis. Trump zal donderdagmiddag meer uitleg geven.

In de Verenigde Staten sterven volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) elke dag gemiddeld 91 mensen aan een overdosis opioïden. Naast heroïne behoren daartoe ook middelen die als zware pijnstillers worden gebruikt.

In 2015 waren er in totaal zo'n 52.000 drugsdoden, 33.000 van hen hadden opioïden geslikt. Volgens voorlopige cijfers gingen die aantallen ook in 2016 nog in stijgende lijn.

Veel patiënten in de VS zijn via verplicht voorgeschreven pijnstillers als Oxycodon verslaafd geraakt aan heroïne. Sinds de jaren negentig worden dat soort geneesmiddelen in de VS erg makkelijk voorgeschreven. Onderzoek had immers uitgewezen dat het verslavingsgevaar helemaal niet groot was. Dat is intussen weerlegd.

De Amerikaanse president Donald Trump wil met het oog op de uitdijende crisis rond het gebruik van opioïde pijnstillers en heroïne in de VS de noodtoestand voor de publieke gezondheid uitroepen. Trump zal zijn minister van Gezondheid Eric Hargan de opdracht geven om een overeenkomstige verklaring op te stellen, zei een regeringsvertegenwoordiger die niet bij naam genoemd wilde worden. Met die stap moet sneller geld vloeien naar bestaande fondsen ter bestrijding van de crisis. Trump zal donderdagmiddag meer uitleg geven. In de Verenigde Staten sterven volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) elke dag gemiddeld 91 mensen aan een overdosis opioïden. Naast heroïne behoren daartoe ook middelen die als zware pijnstillers worden gebruikt.In 2015 waren er in totaal zo'n 52.000 drugsdoden, 33.000 van hen hadden opioïden geslikt. Volgens voorlopige cijfers gingen die aantallen ook in 2016 nog in stijgende lijn. Veel patiënten in de VS zijn via verplicht voorgeschreven pijnstillers als Oxycodon verslaafd geraakt aan heroïne. Sinds de jaren negentig worden dat soort geneesmiddelen in de VS erg makkelijk voorgeschreven. Onderzoek had immers uitgewezen dat het verslavingsgevaar helemaal niet groot was. Dat is intussen weerlegd.