Trump stelt migratietoespraak uit na berichten over ‘verzachting’ van deportatiestandpunt

Kellyanne Conway © REUTERS
Rudi Rotthier

Het was het lanceerplatform van zijn presidentiële campagne: een muur aan de grens met Mexico en deportatie van naar schatting 11 miljoen illegale migranten. Nu suggereren Donald Trump en zijn campagne dat hij ten minste die deportatie zou kunnen bijsturen. Een toespraak over het onderwerp werd uitgesteld.

Donderdag zou Donald Trump in Denver, Colorado, zijn “grote programmatoespraak over migratie” houden. Die toespraak werd maandagnamiddag uitgesteld “omdat nog aan de precieze verwoording wordt gewerkt”, aldus CNN. ABC News meldt dat het uitstel “enkele dagen” zal bedragen, volgens CNN geldt het uitstel “voor onbepaalde tijd”.

Trumps programma inzake (illegale) migratie leek tijdens de voorverkiezingen hard en onwrikbaar: hij zou als president een “hoge en mooie” muur langs de zuidelijke grens laten bouwen, te betalen door Mexico, en hij zou de illegale migranten, geschat op 11 miljoen, laten deporteren naar hun land van herkomst. Daarvoor zou een uitgebreide deportatiemacht op de been gebracht worden.

De met geld van Mexico te bouwen muur blijft (voorlopig?) overeind als programmapunt maar na een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Spaanstalige gemeenschap in de VS lijken de deportatie en de deportatiemacht minder zeker. Eerst verklaarde Trumps nieuwe campagnemanager Kellyanne Conway dat over de uitgebreide deportatiemacht nog een beslissing moet vallen: “Standpunt nog te bepalen”, zei ze. Vervolgens ging Trump zelf op de zaak in tegenover ‘Fox and Friends’, de ochtendshow van Fox News.

‘Echt billijk’, ‘fors’

Hij ontkende dat er van een ommezwaai (flipflop) sprake is. “We willen met een antwoord op de proppen komen dat echt billijk is, maar fors. Het moet fors zijn, maar we willen komen met iets dat billijk is”. Tijdens de uitzending stelde hij nog dat hij donderdag in zijn toespraak verduidelijking zou bieden, maar het zal dus later worden.

Er zijn drie denkbare redenen waarom het standpunt door de campagne in vraag gesteld wordt. Velen van de vertegenwoordigers van de Spaanstalige gemeenschap beweren – zoals nogal wat experten – dat deportatie van 11 miljoen mensen technisch onhaalbaar is, zeker op korte termijn zoals Trump ooit beloofde.

Twee: Trump heeft tijdens de ontmoeting volgens enkele aanwezigen beloofd dat hij soepel is. Die aanwezigen hebben dat gelekt, en de campagne moet nu opheldering bieden.

Allicht belangrijker: de uitwijzing ligt bij grote groepen van de bevolking, ook bij Republikeinen, slecht. Vooral twee elementen eruit worden door een meerderheid van de bevolking afgewezen: het uiteenhalen van families van wie de kinderen in de VS geboren zijn en bij wet het Amerikaans burgerschap hebben, terwijl de ouders teruggestuurd zouden worden, en het feit dat een deportatiemacht bij nacht en ontij mensen uit bed zou lichten om ze terug te sturen.

Wil Trump zijn kiezersbasis uitbreiden dan is het wellicht nodig zijn programma op dit punt aan te passen. Van de andere kant is een stevig beleid inzake migratie met grenscontroles voor vele aanhangers van Trump juist wat hem aantrekkelijk maakt.

De mogelijke verzachting inzake migratie past in een breder stemmenoffensief.

Een andere belofte van Trump – het tijdelijk inreisverbod voor moslims – werd in een eerdere toespraak bijgestuurd tot een inreisverbod uit gebied met grote terroristische activiteit – er werd niet gespecifieerd om welke landen of gebieden het slaat. Vrijdag probeerde hij zwarte Amerikanen te bereiken met de slagzin: “Wat hebben jullie te verliezen?” “Jullie leven in armoede, jullie scholen zijn niet goed, jullie hebben geen banen, 58 procent van jullie jongeren is werkloos – wat hebben jullie verdomd te verliezen?” Een dag eerder drukte hij spijt uit over uitspraken die “pijn” veroorzaakt hebben.

Partner Content