'Ik verwachtte een overwinning van Hillary Clinton', geeft socioloog Mark Elchardus, die in de Verenigde Staten heeft gewoond en de verkiezingen van nabij volgde, toe. 'Dat vermoeden was niet alleen gebaseerd op peilingen. Ik stel vast dat de electorale strategie van de Democraten, inspelen op minderheden, niet gewerkt heeft. Latino's hebben bijvoorbeeld niet zo massaal gestemd als verwacht werd. Veel vrouwen stemden daarnaast op Donald Trump.'

Vanuit sociologisch oogpunt vindt Elchardus de verkiezingen 'verschrikkelijk interessant'. 'Het centrale gegeven, los van de persoon Trump, is dat er iemand naar voren treedt die het grootste deel van de Republikeinen voor zich weet te winnen, buiten de wil van het establishment om. In Trumps spoor hebben de Republikeinen ook het Congres en de Senaat veroverd.' Verder merkt Elchardus op dat Trump vooral stemmen veroverde in rurale gebieden en onder laaggeschoolden.

Daarom is het volgens Elchardus fout om de overwinning van Trump aan te grijpen om te zeggen dat de democratie niet werkt. 'Het toont net aan dat de democratie wél werkt. Iemand kan president worden buiten het establishment om, enkel omdat hij beter weet wat de zorgen zijn van de kiezer. De mensen hebben gekozen voor Trump omwille van de antwoorden die hij heeft op hun vragen, niet voor de controversiële uitspraken. Hij heeft gewonnen op de inhoud.' (JVL)

'Ik verwachtte een overwinning van Hillary Clinton', geeft socioloog Mark Elchardus, die in de Verenigde Staten heeft gewoond en de verkiezingen van nabij volgde, toe. 'Dat vermoeden was niet alleen gebaseerd op peilingen. Ik stel vast dat de electorale strategie van de Democraten, inspelen op minderheden, niet gewerkt heeft. Latino's hebben bijvoorbeeld niet zo massaal gestemd als verwacht werd. Veel vrouwen stemden daarnaast op Donald Trump.'Vanuit sociologisch oogpunt vindt Elchardus de verkiezingen 'verschrikkelijk interessant'. 'Het centrale gegeven, los van de persoon Trump, is dat er iemand naar voren treedt die het grootste deel van de Republikeinen voor zich weet te winnen, buiten de wil van het establishment om. In Trumps spoor hebben de Republikeinen ook het Congres en de Senaat veroverd.' Verder merkt Elchardus op dat Trump vooral stemmen veroverde in rurale gebieden en onder laaggeschoolden.Daarom is het volgens Elchardus fout om de overwinning van Trump aan te grijpen om te zeggen dat de democratie niet werkt. 'Het toont net aan dat de democratie wél werkt. Iemand kan president worden buiten het establishment om, enkel omdat hij beter weet wat de zorgen zijn van de kiezer. De mensen hebben gekozen voor Trump omwille van de antwoorden die hij heeft op hun vragen, niet voor de controversiële uitspraken. Hij heeft gewonnen op de inhoud.' (JVL)