Trump bevestigt terugtrekking uit Iran-akkoord: ‘Als we niets doen zal Iran over ’s werelds gevaarlijkste wapens beschikken’

Donald Trump © REUTERS
Naomi Skoutariotis
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

De persconferentie van Donald Trump in een notendop: de VS trekken zich terug uit het Iran-akkoord, er komen zware economische sancties en Trump had een persoonlijke boodschap voor de Iraniërs.

Op een persconferentie heeft de Amerikaanse president Donald Trump bevestigd dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Iran-akkoord. De president noemde het regime in Iran de ‘leidende sponsor van terreur, die onder meer Hezbollah, Hamas, Taliban en Al Qaeda steunt’.

‘Het Iraanse regime heeft chaos en terreur gezaaid door zijn eigen volk te plunderen. De huidige deal liet hen toe om uranium te blijven verrijken, en bevatte slechts softe grenzen voor de nucleaire activiteit van het land. Dit rampzalig akkoord heeft het regime miljarden dollars opgebracht’, aldus de president. ‘Destijds had er gemakkelijk een constructief akkoord bereikt kunnen worden. Vandaag hebben we echter definitief bewijs dat de belofte een leugen was.’ Hiermee verwijst Trump naar de documenten van Israël. ‘Dit was een vreselijke unilaterale deal. Het heeft geen rust en vrede gebracht en zal dat nooit brengen.’

Als we niets doen zal Iran over ’s werelds gevaarlijkste wapens beschikken

Trump ging maar kort in op de inhoud van het akkoord. ‘De mechanismen die moeten voorkomen, detecteren en bestraffen dat er bedrog is, ontbreken. In oktober heb ik al aangekondigd dat het akkoord heronderhandeld of stopgezet moest worden. Na uitgebreid overleg van de voorbije maanden, is duidelijk geworden dat we een Iraanse nucleaire bom onder het huidige akkoord niet kunnen voorkomen. Als we niets doen, weten we exact wat er zal gebeuren. De hoofdsponsor van terreur zal over ’s werelds gevaarlijkste wapens beschikken.’ Na de mededeling dat hij uit het akkoord stapt, kondigde Trump ook ‘het hoogste niveau van economische sancties’ aan voor Iran ‘en ieder land dat Iran helpt’. ‘De VS doen niet meer aan loze dreigementen. Wanneer ik iets beloof, houd ik die belofte.’

De Amerikaanse president had ook een boodschap voor Iran, in het bijzonder voor haar volk ‘dat al lang lijdt’. ‘Veertig jaar geleden werd dit dictatorschap geïnstalleerd. Een groot deel van de bevolking kent de tijd niet meer waarin Iran als een voortvarend land in vrede leefde met haar buren. De toekomst van Iran behoort toe aan haar mensen, zijn verdienen een land die hun dromen recht aandoet.’

Na Trumps mededeling werden alle vragen weggewuifd met de boodschap dat minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op dit moment de meeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voorbereidt.

Sancties

De Verenigde Staten zullen hun sancties tegen Iran in de komende 90 tot 180 dagen opnieuw volledig uitrollen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, dinsdag gezegd in Washington. Voor de bijkomende sancties tegen buitenlandse bedrijven die handel drijven met Iran geldt, hetzelfde tijdschema.

Washington zal de strengst mogelijke sancties opleggen aan Iran en aan alle landen die het regime zouden helpen en ondersteunen, luidde het. Volgens Mnuchin zal het tot een half jaar duren voor alle maatregelen van kracht gaan. De overgangsperiode moet bedrijven in staat stellen om hun zaken met Israël te herzien.

Voor nieuwe contracten gaan de sancties wel onmiddellijk van kracht, benadrukt nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Die gaf ook te kennen dat Washington bereid is om een ‘veel grotere’ oplossing te bespreken.

Bedrijven die getroffen zouden kunnen worden door de sancties zijn onder meer de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, de Europese sectorgenoot Airbus, het Amerikaanse electronicaconcern General Electrics, de Duitse autoconstructeur Volkswagen, de Frans-Japanse automaker Renault-Nissan en de Franse oliemaatschappij Total.

Trumps beslissing kan vooral de luchtvaartmaatschappijen zuur opbreken. Zo sloot Boeing in december 2016 nog een contract ter waarde van 16,6 miljard dollar af met luchtvaartmaatschappij Iran Air, en een andere overeenkomst van 3 miljard dollar met de maatschappij Aseman. Airbus heeft voor 10 miljard dollar aan openstaande contracten in Iran.

Partner Content