'Ik heb mijn best gedaan om een EU-referendum te respecteren. Ik heb de voorwaarden van het vertrek opgesteld, nieuwe relaties opgebouwd met de partnerlanden. Ik heb parlementsleden proberen te overtuigen, maar dat is helaas niet gelukt. Ik heb drie keer geprobeerd', zei May vrijdag na een gesprek met de voorzitter van het 1922 Committee. 'Ik geloof dat het de moeite was om door te zetten' met de de brexit, zei May nog. 'Maar het is nu duidelijk dat het in het belang van het land is dat een nieuwe premier die inspanningen leidt.'

'Het is, en het zal altijd met veel spijt zijn dat ik er niet in geslaagd ben om de brexit uit te voeren. Het is nu aan mijn opvolger om een manier te vinden om het resultaat van het referendum te eren', aldus de premier. 'Om dat te doen zal hij of zij een consensus moeten vinden in het parlement, waarin ik niet ben geslaagd.'

May zei ook dat het 'de grootste eer van haar leven' was om Britse premier te zijn, en dat ze trots was om de tweede vrouwelijke premier uit de Britse geschiedenis te zijn.

Het proces om een partijleider te kiezen zal in de komende week van start gaan, aldus May nog. 'Ik heb de Queen constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en heb haar laten weten dat ik haar eerste minister blijf tot dat proces is afgerond.'

De situatie voor May leek de afgelopen week onhoudbaar geworden, en het ontslag komt dan ook niet onverwacht. Ze had eerder al aangekondigd een tijdslijn voor haar ontslag voor te stellen nadat nogmaals voor haar brexitakkoord werd gestemd. Dat akkoord werd door het parlement al drie keer met een aanzienlijke meerderheid afgekeurd. Afgelopen week raakte echter bekend dat zowel haar Conservatives als Labour opnieuw niet van plan waren om voor haar withdrawal agreement bill te stemmen.

Donderdag raakte bovendien bekend dat het 1922 Committee een motie van wantrouwen wilde indienen indien May vandaag/vrijdag geen duidelijke tijdslijn zou geven voor haar ontslag. Met het ontslag wordt May een van de premiers met de kortste ambtstermijn in de Britse geschiedenis. Ze doet het volgens BBC wel beter dan Gordon Brown (2007-10), die 2 jaar en 319 dagen in Downing Street zat. Die kaap rondt May op 29 mei.

Het standpunt van de EU over de brexit blijft ongewijzigd, zegt de EU-commissie

Het aangekondigde ontslag van de Britse premier Theresa May verandert niets aan het standpunt van de Europese Unie over het Brexit-scheidingsakkoord. Dat zei een woordvoerster van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vrijdag. De Commissie gaat er nog altijd van uit dat de Britten de EU eind oktober verlaten.

Volgens woordvoerster Mina Andreeva heeft Commissievoorzitter Juncker de toespraak waarin May haar ontslag aankondigde 'zonder leedvermaak' gezien: de Luxemburger 'waardeerde' de samenwerking met May. 'Theresa May is een dappere vrouw voor wie hij veel respect heeft', zei Andreeva. 'Hij zal hetzelfde respect hebben en gelijkaardige werkrelaties opbouwen met elke nieuwe eerste minister, wie dat ook moge worden'.

Merkel 'respecteert' beslissing May, Macron looft haar 'moedig werk'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel 'respecteert' de beslissing van haar Britse collega Theresa May om ontslag te nemen. Dat heeft haar woordvoerster vrijdag verklaard. Merkel wil in de toekomst nauw blijven samenwerken met de Britse regering. De Franse president Emmanuel Macron looft het 'moedige werk' van May en hoopt dat de Britten snel duidelijkheid verschaffen over de Brexit.

Zowel Merkel als Macron willen niet speculeren over de gevolgen van het vertrek van May. Het Elysée benadrukt wel dat het de prioriteit blijft om de goede werking van de EU te vrijwaren. Daarvoor moet er snel duidelijkheid komen over de Brexit, luidt het in een mededeling. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn Britse collega May bedankt en zijn 'respect overgebracht'. Mays vertrek betekent volgens Rutte niet het einde voor het door haar bereikte akkoord met de Europese Unie over de brexit. Dat 'blijft op tafel'. Nederland volgt de verwikkelingen in Londen op de voet, ook omdat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke handelspartner en vaak een belangrijke bondgenoot in de EU is. 'Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn nauw verbonden', benadrukte Rutte.

Charles Michel: 'May gaf blijk van openheid van geest om oplossing voor Brexit te vinden'

'Ondanks onze meningsverschillen gaf Theresa May blijk van een openheid van geest om voor het Verenigd Koninkrijk en de EU een oplossing te vinden voor de brexit.' Zo reageert de Belgische premier Charles Michel via twitter op het aangekondigde vertrek van de Britse premier May. 'Ik wil haar danken voor haar vastberadenheid en medewerking'.

'Een ordentelijke Brexit blijft de beste manier om de belangen van onze mensen en economieën veilig te stellen. Laat ons op die weg verdergaan', zegt Michel nog.

Bourgeois: 'De klok tikt'

Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois stond Brits premier Theresa May in het brexit-dossier voor een 'onmogelijke opdracht'. Bourgeois vreest dat het ontslag van May de bestaande onzekerheid nog zal vergroten en hoopt dat haar opvolger 'een pragmatische brexiteer' wordt.

'Een zoveelste episode in het brexit-drama', zo noemt Bourgeois het ontslag van May. Volgens Bourgeois stond May van bij het begin voor een onmogelijke opdracht in het brexit-dossier. Zo moest ze afrekenen met de veelbesproken uitslag van het referendum, verscheurdheid binnen haar eigen partij en een oppositiepartij (Labour) die zelf intern ook verdeeld was. Nu de gesprekken tussen meerderheid en oppositie ook niets hebben opgeleverd, is het ontslag van May volgens Bourgeois een 'logische conclusie'.

Toch maakt dat ontslag de zaken er niet eenvoudiger op. Integendeel, de onzekerheid dreigt nog toe te nemen, vreest Bourgeois. 'Het allerergste is dat de klok tikt. 31 oktober (de nieuwe deadline in het brexit-dossier, red.) is kort dag. Ik weet niet hoe het zal opgelost worden', verzucht hij.

Het is afwachten wie May zal opvolgen. Bourgeois hoopt dat het geen harde brexiteer wordt maar een pragmatische. Het scenario van een harde brexit of 'no deal' blijft volgens Bourgeois het absolute doemscenario. 'Dat is en blijft het slechtste scenario voor het Verenigd Koninkrijk, voor de EU en voor Vlaanderen', aldus Bourgeois.