De Noorse extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik zal binnenkort zijn studies aan de universiteit van Oslo aanvatten. De 34-jarige Breivik zal vanuit zijn gevangeniscel de richting politieke wetenschappen studeren. Toen hij zich in juli voor die studies aanmeldde, leidde dat tot grote verontwaardiging bij het docentenkorps.

Recht op onderwijs

Breivik zal geen contact hebben met zijn docenten en hij zal ook onder geen beding een voet zetten op de campus. De universiteit beklemtoonde in een mededeling dat ze de terrorist een eerlijke kans moet geven. Rector Ole Petter Ottersen zei dat iedere Noorse burger het recht heeft op hoger onderwijs.

Omdat hij niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kan Breivik weliswaar geen studies aanvatten, waar hij een academisch diploma mee kan behalen. Hij zal zich daarom inschrijven voor individuele modules.

Aanslagen

Anders Behring Breivik pleegde in juli 2011 een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo, waarbij acht mensen het leven verloren. Vervolgens richtte hij een bloedbad aan op het eiland Utøya, waar op dat ogenblik een zomerkamp van sociaaldemocratische jongeren aan de gang was. Daarbij vielen nog eens 69 dodelijke slachtoffers.

Onlangs vonden in Noorwegen de eerste parlementsverkiezingen plaats sinds die aanslagen. Daarbij boekten de conservatieven van Erna Solberg een overwinning. Analisten verwachten dat ze een coalitie zal vormen met de Vooruitgangspartij, een anti-immigratiepartij die haar discours over islamisering heeft afgezwakt om associaties met Breivik te voorkomen. (YD)

De Noorse extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik zal binnenkort zijn studies aan de universiteit van Oslo aanvatten. De 34-jarige Breivik zal vanuit zijn gevangeniscel de richting politieke wetenschappen studeren. Toen hij zich in juli voor die studies aanmeldde, leidde dat tot grote verontwaardiging bij het docentenkorps.Breivik zal geen contact hebben met zijn docenten en hij zal ook onder geen beding een voet zetten op de campus. De universiteit beklemtoonde in een mededeling dat ze de terrorist een eerlijke kans moet geven. Rector Ole Petter Ottersen zei dat iedere Noorse burger het recht heeft op hoger onderwijs.Omdat hij niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kan Breivik weliswaar geen studies aanvatten, waar hij een academisch diploma mee kan behalen. Hij zal zich daarom inschrijven voor individuele modules.Anders Behring Breivik pleegde in juli 2011 een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo, waarbij acht mensen het leven verloren. Vervolgens richtte hij een bloedbad aan op het eiland Utøya, waar op dat ogenblik een zomerkamp van sociaaldemocratische jongeren aan de gang was. Daarbij vielen nog eens 69 dodelijke slachtoffers.Onlangs vonden in Noorwegen de eerste parlementsverkiezingen plaats sinds die aanslagen. Daarbij boekten de conservatieven van Erna Solberg een overwinning. Analisten verwachten dat ze een coalitie zal vormen met de Vooruitgangspartij, een anti-immigratiepartij die haar discours over islamisering heeft afgezwakt om associaties met Breivik te voorkomen. (YD)