‘Taliban wil praten over vrede in Afghanistan’

Afghaanse president © Reuters

In Qatar zouden gesprekken starten tussen onderhandelaars van de Taliban en de Verenigde Staten over vrede in Afghanistan.

In Qatar starten onderhandelaars van de Taliban en van de Verenigde Staten vredesgesprekken over Afghanistan. Dat meldde een vertegenwoordiger van de Taliban aan Reuters. Hoewel zowel de VS als Qatar nog geen officiële aankondiging deed, bevestigen bronnen binnen het Pakistaanse leger, dat in het noorden van het land vecht tegen de terreurgroep, de gesprekken.

Eerder deze week bezocht de Pakistaanse legerchef Raheel Sharif de Afghaanse president Ashraf Ghani. ”Ze hebben hun bereidheid getoond’, klonk het. ‘Maar deze dingen gaan niet zo snel en gemakkelijk.’ Toch zijn er volgens hem ‘duidelijke signalen dat de Afghaanse Taliban wil praten over vrede.’ Al waarschuwt hij ook voor de macht van Taliban-leider Mullah Mohammad Omar, die niet meer in het openbaar is verschenen sinds 2001.

Rol VS kleiner

Waarnemers benadrukken dat er niet al te veel hoop gekoesterd moet worden. Al sinds 2001 vinden pogingen plaats om vrede te bereiken in Afghanistan. Die draaide steeds op niets uit. ‘Als beide partijen al samenkomen, zal de Taliban opnieuw extreme eisen op tafel leggen zodat de onderhandelingen gedoemd zijn om te mislukken’, zegt buitenlandredacteur Floris van Straaten van het NRC Handelsblad.

Al merkt van Straaten op dat de situatie nu anders is ‘omdat bijna alle buitenlandse troepen het land hebben verlaten. Daarom is het vreemd dat de Taliban met de VS rond de tafel gaat zitten. Hun rol in het conflict wordt namelijk steeds kleiner.’

De oorlog in Afghanistan kostte in 2014 aan een record aantal burgers het leven, sinds de VN in 2009 cijfers begon bij te houden. 3.699 burgers werden gedood en 6.849 raakten gewond. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content