Syrische rebellen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde TOW-antitankraketten (tube-launched, optically-traced, wire-guided). Dat schrijft The Washington Post.

Wie die raketten geleverd heeft, is echter nog onduidelijk. Het zou de eerste keer zijn dat zo'n wapen in de handen valt van de Syrische rebellen. In het verleden heeft de VS die raketten al onder meer aan Turkije geleverd. Aan Saoedi-Arabië zijn 15.000 van die raketten geleverd. Beide landen steunen de Syrische oppositie met wapens.

Medewerkers van de Amerikaanse regering willen geen commentaar geven op het nieuws, aldus nog de krant. Zij ontkennen echter niet dat de Syrische rebellen over die wapens beschikken. Na lang aarzelen heeft de VS vorig jaar toch ingestemd met het leveren van wapens aan de opstandelingen in de Syrische burgeroorlog. Volgens berichten in de Verenigde Staten zijn er zo goed als geen wapens aangekomen bij de rebellen. Het Witte Huis en Pentagon hebben er verschillende keren op gewezen dat wapens in de handen kunnen vallen van extremistische islamitische groeperingen.

Jordaanse luchtmacht valt grens aan

Intussen heeft Jordanië voor het eerst zijn luchtmacht ingezet aan de grens met Syrië. Gevechtspiloten vielen vier voertuigen aan. Volgens het leger werden ze volledig vernield. Over het aantal mogelijke slachtoffers zijn geen bijzonderheden bekend.

Volgens eerste informatie negeerden de chauffeurs een stopteken van de grensbewakers. In de voertuigen zaten volgens de lokale media smokkelaars. Of die wapens, illegalen of gewone goederen hadden geladen, is niet duidelijk. De Jordaanse autoriteiten willen verhinderen dat moslimterroristen, die in Syrië hebben gevochten, Jordanië binnenraken. Bovendien maakt koning Abdullah II zich zorgen, dat het regime van president Bashar al-Assad zou proberen Jordanië te destabiliseren.

Het Syrische leger verklaarde volgens het staatspersagentschap Sana dat de aangevallen voertuigen niet van hen afkomstig zijn. Sinds begin dit jaar zouden in Jordanië al meer dan 300 vermoedelijke jihadisten gevangengenomen zijn. (Belga/AVE)

Syrische rebellen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde TOW-antitankraketten (tube-launched, optically-traced, wire-guided). Dat schrijft The Washington Post. Wie die raketten geleverd heeft, is echter nog onduidelijk. Het zou de eerste keer zijn dat zo'n wapen in de handen valt van de Syrische rebellen. In het verleden heeft de VS die raketten al onder meer aan Turkije geleverd. Aan Saoedi-Arabië zijn 15.000 van die raketten geleverd. Beide landen steunen de Syrische oppositie met wapens.Medewerkers van de Amerikaanse regering willen geen commentaar geven op het nieuws, aldus nog de krant. Zij ontkennen echter niet dat de Syrische rebellen over die wapens beschikken. Na lang aarzelen heeft de VS vorig jaar toch ingestemd met het leveren van wapens aan de opstandelingen in de Syrische burgeroorlog. Volgens berichten in de Verenigde Staten zijn er zo goed als geen wapens aangekomen bij de rebellen. Het Witte Huis en Pentagon hebben er verschillende keren op gewezen dat wapens in de handen kunnen vallen van extremistische islamitische groeperingen.Intussen heeft Jordanië voor het eerst zijn luchtmacht ingezet aan de grens met Syrië. Gevechtspiloten vielen vier voertuigen aan. Volgens het leger werden ze volledig vernield. Over het aantal mogelijke slachtoffers zijn geen bijzonderheden bekend.Volgens eerste informatie negeerden de chauffeurs een stopteken van de grensbewakers. In de voertuigen zaten volgens de lokale media smokkelaars. Of die wapens, illegalen of gewone goederen hadden geladen, is niet duidelijk. De Jordaanse autoriteiten willen verhinderen dat moslimterroristen, die in Syrië hebben gevochten, Jordanië binnenraken. Bovendien maakt koning Abdullah II zich zorgen, dat het regime van president Bashar al-Assad zou proberen Jordanië te destabiliseren. Het Syrische leger verklaarde volgens het staatspersagentschap Sana dat de aangevallen voertuigen niet van hen afkomstig zijn. Sinds begin dit jaar zouden in Jordanië al meer dan 300 vermoedelijke jihadisten gevangengenomen zijn. (Belga/AVE)