Spanje: Voorakkoord tussen PSOE en Podemos

Pedro Sanchez koning Felipe VI © belga

De uittredende Spaanse premier Pedro Sanchez heeft met de leider van de anti-establishmentpartij Unidas Podemos, Pablo Iglesias, een voorakkoord voor de vorming van een nieuwe regering met zijn socialistische PSOE bereikt, zo hebben meerdere Spaanse media dinsdag gemeld.

Volgens de krant El Pais zijn beide leiders in het grootste geheim beginnen onderhandelen in de nacht van maandag op dinsdag. Dat er een voorakkoord uit de bus kwam, raakte vanuit socialistische hoek bekend. De PSOE zou de Unidas Podemos het vicepremierschap en drie ministersportfeuilles hebben aangeboden, wat Iglesias zou hebben verworpen.

Beide partijen beschikken over 155 zetels in het parlement, dat er 350 telt.

Eenmaal het akkoord rond is, zullen er gesprekken komen met andere partijen die steun hebben verleend aan de succesvolle motie van wantrouwen tegen de conservatieve premier Mariano Rajoy.

Hierdoor raakten de socialisten aan de macht. Zo heeft de leider van de Baskische Nationalistische Partij, Andoni Ortuzar, gezegd opnieuw het blok te willen vormen dat Rajoy van de macht heeft verdreven. Dit blok omvatte partijen die achter Catalaanse onafhankelijkheid staan.

Nadere details over het voorakkoord zijn later op de dag te verwachten.

Catalanen bieden Sánchez ‘stemmen in ruil voor dialoog’ aan

Catalaanse separatisten sluiten na de parlementsverkiezingen van zondag in Spanje steun aan een regering van winnaar Pedro Sánchez niet uit. In ruil zou Sánchez een dialoog met de regio moeten openen waarin “alles bespreekbaar is”, zei regionaal president Quim Torra dinsdag in Barcelona.

“Vast staat dat we onze stemmen (bij de verkiezing van een nieuwe regeringsleider in het parlement) niet gratis weggeven”, zei Torra. Hij wacht op een aanbod van Sánchez. De Socialistische Arbeidspartij (PSOE) van Sánchez kwam zondag, net als op 28 april, als winnaar uit de bus, maar heeft opnieuw geen absolute meerderheid. Dat PSOE de steun van Torra’s partij JuntsXCat zou aanvaarden en een dialoog met de regionale regering zou aangaan, is erg onwaarschijnlijk in het licht van de gewelddadige betogingen voor onafhankelijkheid van de regio.

Dinsdag keurde het regionale parlement in Barcelona opnieuw een besluit over “het recht op zelfbeschikking” goed, dat het Grondwettelijk Hof in Madrid meteen heeft verworpen. JuntsXCat heeft acht zetels in het nationale parlement. Ook andere separatistische partijen van Catalonië zijn in het nationale parlement vertegenwoordigd.

Partner Content