Spaanse premier Sanchez waarschuwt: ‘De EU is in gevaar’

Spaanse premier Sanchez waarschuwt: "De EU is in gevaar" © belga

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft donderdag in het parlement in Madrid de Europese Unie gewaarschuwd. Sanchez denkt dat de EU in de nasleep van de coronacrisis uiteen zou kunnen vallen. ‘De EU is in gevaar, indien we niet solidair zijn’, sprak hij.

Spanje is een van de landen binnen de EU die vraagt om gezamenlijke obligaties, de zogenaamde coronabonds, om zo de negatieve gevolgen van het coronavirus op de Spaanse economie in te dammen. Landen als Duitsland en Nederland zijn tegen dat voorstel. De EU-landen willen tegen donderdagavond opnieuw proberen een reddingspakket van meerdere miljarden euro’s samen te stellen.

In Madrid wordt donderdag verder overlegd over de noodtoestand en strenge uitgaansmaatregelen die de regering op 15 maart oplegde. De verwachting is dat de huidige maatregelen met twee weken verlengd worden, tot 26 april. Met rond de 150.000 besmettingen en 15.000 doden in Spanje wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus.

Sanchez benadrukte wel dat ‘de situatie dankzij de noodtoestand onder controle is’. ‘De terugkeer naar een normaal leven moet geleidelijk en heel voorzichtig gebeuren’, besloot de socialist. ‘De kleinste fout kan opnieuw een terugval veroorzaken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content