Belga Image
© Belga Image

Hij zou door een steen in het gezicht geraakt zijn, waarbij zijn bril brak. Dat meldt het officiële agentschap Tanjug.

Vluchten

Aleksandar Vucic had net een bloem neergelegd aan een monument met de namen van de meer dan 6.200 geïdentificeerde en begraven slachtoffers, toen de menigte 'Allah Akbar' begon te scanderen en met stenen begon te gooien.

Omringd door bodyguards ontvluchtte de Servische premier het memoriaal. Op YouTube circuleren al beelden van het incident:

De krant Blic uit de Servische hoofdstad Belgrado citeert een begeleider van Vucic: 'Het was verschrikkelijk. Ze hebben met stenen, schoenen en alles wat ze konden vastgrijpen gegooid. De premier werd door een steen in het gezicht getroffen en raakte gewond. Het is evenwel niet heel erg.' De organisatoren riepen de menigte op tot kalmte.

'Genoeg haat en woede'

Aleksandar Vucic., BELGA
Aleksandar Vucic. © BELGA

Vucic zelf reageerde achteraf rustig. 'Ik blijf mijn hand uitsteken naar de Bosniërs', zei de premier na een uitzonderlijke regeringszitting. 'Het was een goed voorbereide en georganiseerde aanval'.

De Servische premier riep zijn landgenoten ook op om geen wraak te nemen op Bosniërs. 'Er is genoeg haat en woede geweest.' Vucic was een van de leidinggevende politici die in de jaren negentig meewerkte aan de groot-Servische krijgspolitiek. Nu bestempelt hij dat als een vergissing.

De burgemeester van Srebrenica, Camil Durakovic, verontschuldigde zich bij de Servische premier. Hij is van mening dat de aanval 'het werk was van zieke geesten'. Vucic werd voor de aanval ook vriendelijk ontvangen door de 'moeders van Srebrenica'.

Herdenking

Twintig jaar geleden vermoordden Servische Bosniërs onder leiding van Ratko Mladic in juli 1995 circa 8.000 moslimmannen- en jongens in Srebrenica.

Servië kantte zich afgelopen week nog tegen een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die de slachtpartij omschrijft als genocide. Op vraag van de regering in Belgrado stelde Rusland zijn veto tegen de resolutie. (Belga/AFP/DPA/KVDA)

Volg de herdenkingsceremonie live.

Hij zou door een steen in het gezicht geraakt zijn, waarbij zijn bril brak. Dat meldt het officiële agentschap Tanjug.Aleksandar Vucic had net een bloem neergelegd aan een monument met de namen van de meer dan 6.200 geïdentificeerde en begraven slachtoffers, toen de menigte 'Allah Akbar' begon te scanderen en met stenen begon te gooien. Omringd door bodyguards ontvluchtte de Servische premier het memoriaal. Op YouTube circuleren al beelden van het incident: De krant Blic uit de Servische hoofdstad Belgrado citeert een begeleider van Vucic: 'Het was verschrikkelijk. Ze hebben met stenen, schoenen en alles wat ze konden vastgrijpen gegooid. De premier werd door een steen in het gezicht getroffen en raakte gewond. Het is evenwel niet heel erg.' De organisatoren riepen de menigte op tot kalmte.'Genoeg haat en woede'Vucic zelf reageerde achteraf rustig. 'Ik blijf mijn hand uitsteken naar de Bosniërs', zei de premier na een uitzonderlijke regeringszitting. 'Het was een goed voorbereide en georganiseerde aanval'. De Servische premier riep zijn landgenoten ook op om geen wraak te nemen op Bosniërs. 'Er is genoeg haat en woede geweest.' Vucic was een van de leidinggevende politici die in de jaren negentig meewerkte aan de groot-Servische krijgspolitiek. Nu bestempelt hij dat als een vergissing. De burgemeester van Srebrenica, Camil Durakovic, verontschuldigde zich bij de Servische premier. Hij is van mening dat de aanval 'het werk was van zieke geesten'. Vucic werd voor de aanval ook vriendelijk ontvangen door de 'moeders van Srebrenica'. Twintig jaar geleden vermoordden Servische Bosniërs onder leiding van Ratko Mladic in juli 1995 circa 8.000 moslimmannen- en jongens in Srebrenica. Servië kantte zich afgelopen week nog tegen een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die de slachtpartij omschrijft als genocide. Op vraag van de regering in Belgrado stelde Rusland zijn veto tegen de resolutie. (Belga/AFP/DPA/KVDA)Volg de herdenkingsceremonie live.