‘Schutter van Chapel Hill had eerder aanvaringen met buren en toonde zijn wapen’

© Belga Image

Na de schietpartij in het Amerikaanse stadje Chapel Hill, waar drie islamitische studenten werden doodgeschoten, blijft een belangrijke vraag: gaat het om een uit de hand gelopen parkeerruzie of is de parkeerruzie een motief voor een ‘hate crime’ – een haatmisdrijf.

Craig Stephen Hicks (46) is aangeklaagd voor drievoudige moord. Hij schoot in Chapel Hill, op enkele kilometers van de Universiteit van North Carolina, drie islamitische studenten dood: Deah Shaddy Barakat (23), zijn vrouw Yusor Mohammad (21) en haar zus Razan (19). Omdat hij zich op sociale media uitte als een rabiate atheist en vaak felle kritiek uitte op religies, werd meteen gedacht aan een haatmisdrijf, maar dat is niet bevestigd. De politie gaat in eerste instantie uit van een conflict over parkeerplaatsen, maar zegt de zaak nog te onderzoeken.

De chef van de politie van Chapel Hill, Chris Blue, zegt in een mededeling: ‘We begrijpen de bezorgdheid over de mogelijkheid dat hier haat in het spel is en we zullen elke aanwijzing onderzoeken om uit te maken of dat het geval is.’ Hij heeft de hulp van de FBI gevraagd.

Craig Stephen Hicks
Craig Stephen Hicks© Belga Image

‘Geen haatmisdrijf’

Hicks’ vrouw Karen, die intussen wel heeft aangekondigd dat ze van hem wil scheiden, zegt dat de daden van haar man niets te maken hadden met religie en dus ook niet met het islamitische geloof van de drie slachtoffers. ‘Hij vindt dat iedereen gelijk is en dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, wie je bent of waar je in gelooft’, zei ze op een persconferentie.

Wel kloeg Hicks op Facebook vaak over zowel moslims als christenen.

Wapenfreak

Hicks was ook een felle voorvechter van het Second Amendment van de Amerikaanse grondwet, het recht op wapenbezit en -dracht. Volgens verschillende Amerikaanse media was het in het verleden al meermaals tot aanvaringen gekomen tussen Hicks en andere buurtbewoners en droeg hij daarbij ostentatief een vuurwapen.

Zijn ex-vrouw vertelde aan de pers dat Hicks een grote fan is van de film ‘Falling Down’ uit 1993, waarin William Foster (gespeeld door Michael Douglas) ontspoort en met zijn wapen een bloedbad aanricht. ‘Dat heeft me altijd verontrust,’ zei Cynthia Hurley. ‘Hij kon er onophoudelijk naar kijken en vond het hilarisch.’

Het appartementencomplex in Chapel Hill
Het appartementencomplex in Chapel Hill© Belga Image

Parkeerplaatsen

Verschillende buren getuigen ook dat de man een kort lontje heeft. Hij kwam meestal kwaad over en zocht vaak de confrontatie op, zeggen ze. De ruzies gingen meestal over de parkeerplaatsen van het woningcomplex, waar ook veel studenten van de universiteit wonen.

Elke bewoner heeft zijn eigen parkeerplaats, stelde de BBC ter plaatse vast. Maar er zijn ook niet-gereserveerde parkeerplaatsen waar bezoekers kunnen parkeren. Veel bewoners zien hun gereserveerde plaatsen vaak ingenomen, waardoor ze zelf op een niet-gereserveerde plaats moeten staan of op die van iemand anders. Dat zorgt voor wrevel.

Zo getuigde buurtbewoner Michael Nam aan de BBC over een aanvaring over een parkeerplaats tussen hem en Hicks, die hem met een pistool aan zijn heup benaderde. ‘Ik had zoiets van: is dit serieus?,’ zegt Nam. ‘Ik zei: “Ik ben niet bang van je pistool, maar dit is toch niet nodig?”‘

Een andere buurtbewoner, Imad Ahmad, verklaarde aan Al Jazeera America dat Hicks vaak kloeg over het feit dat Ahmad en slachtoffer Deah Barakat zowel een bezoekersplaats als hun gereserveerde plaats gebruikten. ‘Hij kwam dan bij ons aankloppen met een wapen aan zijn heup en zei: “Jullie moeten hier niet parkeren”‘. Naar verluidt kaarten beide partijen de zaak aan bij de eigenaars van de appartementen, maar die ondernamen kennelijk geen actie. ‘Ze zeiden enkel dat we de politie moesten bellen als de man ons lastig viel,’ aldus Ahmad.

'Schutter van Chapel Hill had eerder aanvaringen met buren en toonde zijn wapen'
© Belga Image

Begrafenis

Woensdagavond zijn honderden mensen samengekomen aan de universiteit voor een herdenkingsplechtigheid voor de drie slachtoffers – naast Barakat (23) ook zijn vrouw Yusor Mohammad (21) en haar zus Razan (19). De drie studenten worden vandaag begraven. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content