Moord op 3 moslims in Noord-Carolina: wat we tot dusver weten

© @iFalasteen - Twitter
Rudi Rotthier

Over een drievoudige moord, die eerst “werd doodgezwegen”, en vervolgens werd omschreven als een “haatmoord” op moslims, uitgevoerd door een rabiate atheïst, worden nu meer details bekend. De verdachte was in zijn eigen woorden ergens tussen “een met zijn wapen zwaaiende progressief” en een “conservatief”.

De moorden gebeurden in Chapel Hill, op enkele kilometer van de Universiteit van Noord Carolina, een gebied dat volgens de burgemeester notoir vreedzaam is en waar wrijvingen tussen gemeenschappen een zeldzaamheid zijn. Twee jonge echtelieden, eind december getrouwd, en de jongere zus van de bruid, werden dinsdag in de vooravond neergeschoten. Volgens de nabestaanden gebeurde dat executiestijl, met schoten in het hoofd. Volgens degene die de schietpartij aan de spoeddiensten rapporteerde, waren er 8 schoten te horen, of “tussen 5 en 10”.

De man, Deah Shaddy Barakat, 23, studeerde tandheelkunde en wou komende zomer met tien andere tandartsen naar Turkije reizen om er gratis verzorging te bieden aan Syrische vluchtelingen – daartoe werd geld ingezameld (na zijn overlijden werd snel een veelvoud van het vereiste geld opgehaald). Zijn echtgenote, Yusor Mohammad Abu-Salha, 21, zou volgend semester met haar studie tandheelkunde beginnen. Zij en haar zus, Razan Mohammad Abu-Salha, 19, droegen hoofddoeken en waren zo onmiddellijk herkenbaar als moslima’s. De drie waren Syrisch-Amerikanen, volgens hun familie “niet alleen goede moslims maar ook goede Amerikanen”. Uit alle getuigenissen en op alle foto’s blijkt het om vrolijke, uitgelaten jongeren te gaan.

Barakat had zich recent gemengd in een Twitterdiscussie over Gaza: “Het is zo verdraaid triest mensen te horen zeggen dat we Joden moeten doden of Palestijnen. Alsof dat iets zal oplossen”.

‘Haatmisdrijf’

Nabestaanden en vrienden vonden het vreemd dat de pers zo karig over de zaak berichtte, en dat al helemaal niet vermeld werd dat de slachtoffers moslims waren. Ze wisten ook te vermelden dat de vermoedelijke dader, die zichzelf bij de politie was gaan aangeven en die intussen in beschuldiging is gesteld, een atheïst was die op zijn Facebookpagina behalve zijn liefde voor wapens ook zijn afkeer van religie etaleerde (van alle religie trouwens, in zijn recentste post toonde hij zich verbaasd over het feit dat fundamentalistische christenen en fundamentalistische moslims ruzie maken, want ze zijn het toch nagenoeg over alles eens?)

De vader van Barakat, een psychiater, zijn oudere zus, zijn nicht, spraken in de pers over een haatmoord, die ze associeerden met het feit dat de drie slachtoffers moslims waren. “Mijn neef, zijn vrouw en schoonzuster werd vermoord omdat ze moslim waren. Dat iemand me vertelt dat racisme/haatmisdrijven niet bestaan”, tweette bijvoorbeeld Haya Barakat.

Volgens de vader van de gedode vrouwen had zijn oudste dochter haar beklag gedaan over de “haatdragende buurman”. “Hij haat ons voor wie we zijn en hoe we eruit zien”, zo rapporteerde de vader de woorden die zijn dochter Yusor volgens hem een week eerder had uitgesproken. Ze was verbijsterd, aldus de vader, toen hij de holster van zijn wapen toonde. Een week geleden hadden zijn dochter en hij gedacht dat het daar wel bij zou blijven.

De hashtag #MuslimLivesMatter, naar analogie met hashtag #BlackLivesMatter na de dood van Michael Brown in Ferguson, werd woensdag tienduizenden keren gebruikt. En de zaak ging de wereld rond, een tragedie hoe dan ook, maar volgens velen ook een teken van de dubbele standaarden in het westen, dat een moord op moslims doodzwijgt en een moord door moslims uitbazuint. (dat er zo weinig aandacht was, had ook te maken met het feit dat moorden in de VS niet uitzonderlijk zijn, dat de politiediensten niet veel gegevens hadden vrijgegeven, en dat de pers helemaal in de ban was van het ontslag van komiek Jon Stewart).

‘Burenruzie’

De politie, die verklaarde alles te zullen doen om de haatcomponent te onderzoeken, leek in eerste instantie niet overtuigd van de hypothese. Ja, werd daar gesteld, de verdachte, de 46-jarige Craig Hicks was duidelijk een atheïst, en een fan van atheïst Richard Dawkins (die de moorden uitdrukkelijk veroordeelde). “Ik geef jullie religie evenveel respect als jullie religie mij geeft”, schreef hij op Facebook, “Dat is niet ingewikkeld, en ik heb alle recht om een religie te beledigen die zich uitslooft om mij te beledigen, te beoordelen en te veroordelen als een minderwaardig wezen – wat uw religie doet met zelfgenoegzaam plezier. Als uw religie zijn snavel houdt, dan doe ik dat ook”. Enzoverder.

Maar niets wees er volgens de politie op dat hij een gewelddaad voorbereidde, of dat hij specifiek moslims viseerde. Hij had juist geargumenteerd tegen de discriminatie van nieuwkomers en had enkele jaren geleden gepleit voor de bouw van een moskee in hartje New York – dat hoorde volgens hem bij de vrijheden van het land.

Zijn echtgenote en advocaat argumenteerden ook tegen de stelling van de religieuze haatmoord. Hij was juist een voorstander van gelijke behandeling voor iedereen, aldus zijn echtgenote, wat ook de overtuiging of het geloof. Hij had de moorden in een telefoongesprek met haar bekend, zei ze ook. Echtgenote en advocaat opperen de these van het parkeerdispuut. Enkele buren hebben al getuigd dat Hicks een heethoofd was en dat hij zijn buren de duvel aandeed in verband met vermeende of echte parkeerovertredingen. Hij werd ervan verdacht de politie gewaarschuwd te hebben en zo foutparkeerders boetes aan de hand gedaan te hebben. Over zijn uitbarstingen, en het feit dat hij buren daarbij zijn revolver of holster liet zien, was al eens een buurtvergadering belegd die geen resultaat had gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content