Het motief van de man is nog onbekend, maar er zijn vermoedens dat het geloof van de slachtoffers een rol speelt. Volgens verschillende Amerikaanse media uitte de verdachte zich op sociale media als een fanatieke atheïst. CNN meldt dat hij in een van zijn boodschappen schreef: 'Als we het gaat over beledigingen, dan is jullie religie daarmee begonnen, niet ik. Als jullie religie zijn grote mond had gehouden, dan ik ook.'

De politie houdt er ook rekening mee dat de schietpartij mogelijk voortvloeide uit een aanslepende burenruzie over een parkeerplaats.

Pas getrouwd

De drie slachtoffers zijn tweedejaarsstudent tandarts Deah Shaddy Barakat (23), zijn vrouw Yusor Abu-Salha (21) - het koppel was kennelijk pas getrouwd - en haar zus Razan Mohammad Abu-Salha (19). Zij woonden in een appartementsblok nabij de campus van de Universiteit van North Carolina (UNC), waar heel veel studenten wonen.

Volgens de politie werden de drie slachtoffers in het hoofd geschoten, meldt de lokale zender WRAL.

'Terrorisme'

Barakat was geld aan het inzamelen voor een reis naar Turkije deze zomer om daar tandheelkundige bijstand te verlenen aan Syrische vluchtelingen.

Op sociale media werden snel de hashtag #chapelhillshooting en #muslimlivesmatter ('moslimlevens betekenen iets') trending. Verschillende gebruikers deelden foto's van de slachtoffers.

'Hypocriet'

Ook werd de vergelijking gemaakt met de aanslagen door moslimextremisten van begin januari in Frankrijk en de toenemende islamofobie. Veel twitteraars uitten hun ongenoegen over de naar hun mening beperkte media-aandacht in de eerste momenten na wat zij 'evengoed een terroristische aanslag' noemen.

In een opiniestuk op de website van Al Jazeera heeft Mohamed Elmasry van het Department of Communications aan de University of North Alabama (VS) het over de 'hypocrisie van de westerse media'. 'Het is waarschijnlijk dat anti-moslimgevoelens en -misdrijven op zijn minst gedeeltelijk in de hand worden gewerkt door de eenzijdige, oppervlakkige, sensationele en hypocriete berichtgeving van westerse media over de islam en moslims,' zo schrijft Elmasry.

Impact

Carol Folt van de UNC is voorlopig voorzichtig met commentaar. 'We zijn gevoelig voor de impact die een incident van deze aard op de campus en de gemeenschap heeft,' zei ze volgens CNN. 'We begrijpen dat jullie zo snel mogelijk willen weten wat er gebeurd is, maar wij moeten de job van de politie, die de zaak onderzoekt, respecteren.'

Het motief van de man is nog onbekend, maar er zijn vermoedens dat het geloof van de slachtoffers een rol speelt. Volgens verschillende Amerikaanse media uitte de verdachte zich op sociale media als een fanatieke atheïst. CNN meldt dat hij in een van zijn boodschappen schreef: 'Als we het gaat over beledigingen, dan is jullie religie daarmee begonnen, niet ik. Als jullie religie zijn grote mond had gehouden, dan ik ook.'De politie houdt er ook rekening mee dat de schietpartij mogelijk voortvloeide uit een aanslepende burenruzie over een parkeerplaats. De drie slachtoffers zijn tweedejaarsstudent tandarts Deah Shaddy Barakat (23), zijn vrouw Yusor Abu-Salha (21) - het koppel was kennelijk pas getrouwd - en haar zus Razan Mohammad Abu-Salha (19). Zij woonden in een appartementsblok nabij de campus van de Universiteit van North Carolina (UNC), waar heel veel studenten wonen. Volgens de politie werden de drie slachtoffers in het hoofd geschoten, meldt de lokale zender WRAL.Barakat was geld aan het inzamelen voor een reis naar Turkije deze zomer om daar tandheelkundige bijstand te verlenen aan Syrische vluchtelingen. Op sociale media werden snel de hashtag #chapelhillshooting en #muslimlivesmatter ('moslimlevens betekenen iets') trending. Verschillende gebruikers deelden foto's van de slachtoffers. Ook werd de vergelijking gemaakt met de aanslagen door moslimextremisten van begin januari in Frankrijk en de toenemende islamofobie. Veel twitteraars uitten hun ongenoegen over de naar hun mening beperkte media-aandacht in de eerste momenten na wat zij 'evengoed een terroristische aanslag' noemen.In een opiniestuk op de website van Al Jazeera heeft Mohamed Elmasry van het Department of Communications aan de University of North Alabama (VS) het over de 'hypocrisie van de westerse media'. 'Het is waarschijnlijk dat anti-moslimgevoelens en -misdrijven op zijn minst gedeeltelijk in de hand worden gewerkt door de eenzijdige, oppervlakkige, sensationele en hypocriete berichtgeving van westerse media over de islam en moslims,' zo schrijft Elmasry.Carol Folt van de UNC is voorlopig voorzichtig met commentaar. 'We zijn gevoelig voor de impact die een incident van deze aard op de campus en de gemeenschap heeft,' zei ze volgens CNN. 'We begrijpen dat jullie zo snel mogelijk willen weten wat er gebeurd is, maar wij moeten de job van de politie, die de zaak onderzoekt, respecteren.'