Schotten vastbesloten om te blijven: ‘Als wij EU verlaten, is dat democratisch onaanvaardbaar’ (video)

De Schotse premier Nicola Sturgeon © Belga Image

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft in het parlement in Edinburgh gezegd dat ze ‘vastbesloten’ is de plaats van haar regio in de Europese Unie te verdedigen, ondanks de Britse keuze voor een EU-exit (brexit). Ze kondigde aan dat ze woensdag naar Brussel gaat.

‘Ik ben volkomen vastbesloten om de relatie met en de plaats van Schotland in de EU te vrijwaren’, verklaarde Nicola Sturgeon, ook leider van de separatistische Scottish National Party (SNP), in een toespraak voor het Schotse parlement.

Ze benadrukte dat een meerderheid van de Schotten (62%) er in het referendum van donderdag voor gekozen had in de EU te blijven. ‘Als we Europa verlaten, is dat tegen onze wil’ en ‘democratisch onaanvaardbaar’, voegde ze eraan toe.

Sturgeon benadrukte hoezeer ze de uitslag van het brexit-referendum betreurde. Ze zei evenwel dat ze wilde luisteren naar de Schotten die leave hadden gestemd.

‘Morgen breng ik een eerste bezoek aan Brussel om de positie en belangen van Schotland voor te leggen aan de vertegenwoordigers van de voornaamste fracties in het Europees Parlement en aan de parlementsvoorzitter’, Martin Schulz.

Nieuw onafhankelijkheidsreferendum

Vrijdag had Sturgeon al gezegd dat een nieuwe volksraadpleging over de onafhankelijkheid van Schotland ‘erg waarschijnlijk’ was.

Eerder had Sturgeons partijgenoot Angus Robertson in het Britse Lagerhuis reeds een fel betoog tegen de brexit gehouden. ‘Wij weigeren deel uit te maken van een gekrompen Little Britain. Schotland is een Europees land en dat zal het blijven.’

Robertson geeft Westminster ook een klare boodschap – om niet te zeggen: dreigement – mee: ‘Als we een referendum over Schotse onafhankelijkheid nodig hebben om dit te beletten, than so be it.’ (KVDA/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content