Sarah Palin, 51, kondigde haar steun in een mededeling aan. Donald Trump, die al enkele dagen een "belangrijke gebeurtenis" aankondigde, noemde zich in een reactie "erg vereerd" met de ondersteuning.

Palin werd in 2008 onverwacht de running mate van toenmalig Republikeins presidentskandidaat John McCain. Ze was op dat moment gouverneur van de staat Alaska, en werd beschouwd als een fris gezicht en een ongezouten mening in de politiek.

Maar met haar (vice)presidentscampagne liep het niet vlot. Ze werd, kreeg ze de indruk, onvoorbereid voor de leeuwen geworpen. Ze werd geïnterviewd door tv-journaliste Katie Couric en wist niet te antwoorden op banale vragen als 'welke kranten lees je?' - helemaal terechte vragen, gaf Palin later toe. Ze werd voer voor de satire van Saturday Night Live, met Tina Fey als haar alter ego, die te pas en te onpas Palins uitspraak in herinnering bracht dat ze alles van Rusland afwist omdat ze dat land vanuit haar slaapkamer in Alaska kon observeren.

Reality show

Nadat dat het duo McCain-Palin een pijnlijke nederlaag had geleden tegen Obama-Biden werd Palin een favoriet van de Tea Party en werkte ze als commentator voor Fox News, een baan die zich niet wist te behouden. Palin bleef een geliefde, zij het vaak onsamenhangende spreker op het lezingencircuit, die even vaak in het nieuws kwam omwille van de privéproblemen van haar kinderen, als om haar politieke standpunten. Ze begon ook haar eigen reality show op tv, geproduceerd door Mark Burnett, die ook verantwoordelijk was voor The Apprentice, de reality-zakenshow van Donald Trump.

Tijdens voorbije senaatsraces had Palin de huidige presidentskandidaten Ted Cruz en Rand Paul ondersteund, maar in de voorbije maanden liet ze blijken dat ze ingenomen was met haar college realitystar Donald Trump. Ted Cruz, de naaste rivaal van Trump in de Republikeinse peilingen, probeerde haar nog te overhalen om hem te ondersteunen, maar mislukte hierin.

Hoe fel Palins ster nog schijnt, is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse pers is Palin het hoogste lid van de partij dat Trump tot dusver heeft ondersteund. Ralph Reed, christelijk boegbeeld in de partij, zegt aan The New York Times, dat Palin Trump geloofwaardigheid geeft bij de evangelische en conservatieve tak van de partij - takken die neigen naar Cruz. Palins reputatie bij evangelische kiezers "is even verguld als de kranen in Trump Tower".

Later dinsdag vervoegde Palin Trump tijdens een meeting in Iowa, de staat waar over 12 dagen de presidentiële voorverkiezingen beginnen. Palin zou ook elders campagne gaan voeren voor Trump.

Sarah Palin, 51, kondigde haar steun in een mededeling aan. Donald Trump, die al enkele dagen een "belangrijke gebeurtenis" aankondigde, noemde zich in een reactie "erg vereerd" met de ondersteuning.Palin werd in 2008 onverwacht de running mate van toenmalig Republikeins presidentskandidaat John McCain. Ze was op dat moment gouverneur van de staat Alaska, en werd beschouwd als een fris gezicht en een ongezouten mening in de politiek. Maar met haar (vice)presidentscampagne liep het niet vlot. Ze werd, kreeg ze de indruk, onvoorbereid voor de leeuwen geworpen. Ze werd geïnterviewd door tv-journaliste Katie Couric en wist niet te antwoorden op banale vragen als 'welke kranten lees je?' - helemaal terechte vragen, gaf Palin later toe. Ze werd voer voor de satire van Saturday Night Live, met Tina Fey als haar alter ego, die te pas en te onpas Palins uitspraak in herinnering bracht dat ze alles van Rusland afwist omdat ze dat land vanuit haar slaapkamer in Alaska kon observeren. Nadat dat het duo McCain-Palin een pijnlijke nederlaag had geleden tegen Obama-Biden werd Palin een favoriet van de Tea Party en werkte ze als commentator voor Fox News, een baan die zich niet wist te behouden. Palin bleef een geliefde, zij het vaak onsamenhangende spreker op het lezingencircuit, die even vaak in het nieuws kwam omwille van de privéproblemen van haar kinderen, als om haar politieke standpunten. Ze begon ook haar eigen reality show op tv, geproduceerd door Mark Burnett, die ook verantwoordelijk was voor The Apprentice, de reality-zakenshow van Donald Trump. Tijdens voorbije senaatsraces had Palin de huidige presidentskandidaten Ted Cruz en Rand Paul ondersteund, maar in de voorbije maanden liet ze blijken dat ze ingenomen was met haar college realitystar Donald Trump. Ted Cruz, de naaste rivaal van Trump in de Republikeinse peilingen, probeerde haar nog te overhalen om hem te ondersteunen, maar mislukte hierin.Hoe fel Palins ster nog schijnt, is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse pers is Palin het hoogste lid van de partij dat Trump tot dusver heeft ondersteund. Ralph Reed, christelijk boegbeeld in de partij, zegt aan The New York Times, dat Palin Trump geloofwaardigheid geeft bij de evangelische en conservatieve tak van de partij - takken die neigen naar Cruz. Palins reputatie bij evangelische kiezers "is even verguld als de kranen in Trump Tower".Later dinsdag vervoegde Palin Trump tijdens een meeting in Iowa, de staat waar over 12 dagen de presidentiële voorverkiezingen beginnen. Palin zou ook elders campagne gaan voeren voor Trump.