Het dispuut gaat ten gronde over mensenrechten en over wie daar iets over mag zeggen.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström heeft zich al vaker kritisch uitgelaten over de toestand van de mensenrechten in Saoedi-Arabië en meer in het bijzonder inzake vrouwen. Ook over de veroordeling tot een lange gevangenisstraf en 1.000 zweepslagen van de liberale blogger Raif Badawi was de minister niet te spreken. Aan Badawi wordt onder meer ten laste gelegd dat hij een 'like' plaatste op een Facebookpagina die de moord op christenen veroordeelde. De minister omschreef Saoedi-Arabië eerder als "een dictatuur".

'Grove inmenging'

Maandag verhinderde Saoedi-Arabië dat de minister een geplande toespraak hield voor de Arabische Liga. Daarop zegde Zweden een tien jaar oud wapencontract op dat om de vijf jaar verlengd moet worden (het had in mei verlengd moeten worden), en dat onder meer de verkoop van radarinstallaties behelst. Tegen dat contract was eerder verzet gerezen in Zweden.

Nu heeft Saoedi-Arabië zijn ambassadeur teruggeroepen uit protest tegen de "beledigende" opmerkingen van de minister en de "grove inmenging in interne aangelegenheden".

De minister heeft de speech die ze zou houden vrijgegeven. Daarin noemt ze vrijheid van onder meer religie en meningsuiting "fundamentele rechten". Ze roept de Arabische wereld ook op om zich op vrouwenrechten te concentreren. Tussendoor vermeldt ze dat haar land de Palestijnse Staat heeft herkend.

Volgens Gulf News hebben de Arabische leiders zich tijdens de top van de Arabische Liga unaniem aan de kant van de Saoedi's geschaard. Ze hebben, volgens de krant, samen met de Saoedi's, "hun veroordeling en verbazing uitgesproken over deze verklaringen die incompatibel zijn met het feit dat de grondwet van Saoedi-Arabië gebaseerd is op de sharia. De sharia garandeert mensenrechten en garandeert levens, bezittingen, eer en waardigheid. De ministers beschouwen de commentaren (van de Zweedse minister) als onverantwoordelijk en niet accepteerbaar".

(RR)

Het dispuut gaat ten gronde over mensenrechten en over wie daar iets over mag zeggen.De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström heeft zich al vaker kritisch uitgelaten over de toestand van de mensenrechten in Saoedi-Arabië en meer in het bijzonder inzake vrouwen. Ook over de veroordeling tot een lange gevangenisstraf en 1.000 zweepslagen van de liberale blogger Raif Badawi was de minister niet te spreken. Aan Badawi wordt onder meer ten laste gelegd dat hij een 'like' plaatste op een Facebookpagina die de moord op christenen veroordeelde. De minister omschreef Saoedi-Arabië eerder als "een dictatuur".Maandag verhinderde Saoedi-Arabië dat de minister een geplande toespraak hield voor de Arabische Liga. Daarop zegde Zweden een tien jaar oud wapencontract op dat om de vijf jaar verlengd moet worden (het had in mei verlengd moeten worden), en dat onder meer de verkoop van radarinstallaties behelst. Tegen dat contract was eerder verzet gerezen in Zweden.Nu heeft Saoedi-Arabië zijn ambassadeur teruggeroepen uit protest tegen de "beledigende" opmerkingen van de minister en de "grove inmenging in interne aangelegenheden".De minister heeft de speech die ze zou houden vrijgegeven. Daarin noemt ze vrijheid van onder meer religie en meningsuiting "fundamentele rechten". Ze roept de Arabische wereld ook op om zich op vrouwenrechten te concentreren. Tussendoor vermeldt ze dat haar land de Palestijnse Staat heeft herkend. Volgens Gulf News hebben de Arabische leiders zich tijdens de top van de Arabische Liga unaniem aan de kant van de Saoedi's geschaard. Ze hebben, volgens de krant, samen met de Saoedi's, "hun veroordeling en verbazing uitgesproken over deze verklaringen die incompatibel zijn met het feit dat de grondwet van Saoedi-Arabië gebaseerd is op de sharia. De sharia garandeert mensenrechten en garandeert levens, bezittingen, eer en waardigheid. De ministers beschouwen de commentaren (van de Zweedse minister) als onverantwoordelijk en niet accepteerbaar".(RR)