Na een oproep van Navalny waren zondag in heel het land tienduizenden mensen de straat opgegaan om te betogen tegen overheidscorruptie. Het ging om een van de grootste demonstraties tegen de regering in jaren. Het protest in het centrum van de hoofdstad zorgde zondag voor verkeershinder en verstoorde de openbare orde.

Arrestaties

Het Kremlin beschouwt de protesten als illegaal, omdat er geen toestemming was gegeven.

Volgens de mensrechtenorganisatie OVD Info werden alleen al in Moskou meer dan 1.000 demonstranten opgepakt, onder wie heel wat minderjarigen. De politie houdt het over 600 arrestaties. Ook in andere steden waren er tientallen arrestaties, die internationaal scherp gehekeld werden.

'Wat we zondag op vele plaatsen hebben gezien en misschien meer in Moskou dan elders, was een geval van provocatie en bedrog', verklaarde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov maandag. 'Omdat de enkeling die had gezegd dat deze manifestatie legaal was en niet in strijd met de wet, pertinent gelogen heeft', zo verwees hij naar Navalny. 'Overigens heeft de politie zich absoluut correct, erg professioneel en legaal gedragen'.

Tegenstander

De 40-jarige Navalny is Ruslands meest uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin en bekend om zijn anticorruptiecampagnes, waarmee hij zich richt tot de top van het Kremlin.

Vier jaar geleden kwam hij op bij de burgemeesterverkiezingen in Moskou en werd daarbij verrassend tweede met 27 procent van de stemmen. Daarna werd hij veroordeeld voor corruptie, waardoor hij zich niet meer verkiesbaar kon stellen. Volgens tegenstanders ging het om een politiek gemotiveerd proces.

Na een oproep van Navalny waren zondag in heel het land tienduizenden mensen de straat opgegaan om te betogen tegen overheidscorruptie. Het ging om een van de grootste demonstraties tegen de regering in jaren. Het protest in het centrum van de hoofdstad zorgde zondag voor verkeershinder en verstoorde de openbare orde.Het Kremlin beschouwt de protesten als illegaal, omdat er geen toestemming was gegeven. Volgens de mensrechtenorganisatie OVD Info werden alleen al in Moskou meer dan 1.000 demonstranten opgepakt, onder wie heel wat minderjarigen. De politie houdt het over 600 arrestaties. Ook in andere steden waren er tientallen arrestaties, die internationaal scherp gehekeld werden.'Wat we zondag op vele plaatsen hebben gezien en misschien meer in Moskou dan elders, was een geval van provocatie en bedrog', verklaarde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov maandag. 'Omdat de enkeling die had gezegd dat deze manifestatie legaal was en niet in strijd met de wet, pertinent gelogen heeft', zo verwees hij naar Navalny. 'Overigens heeft de politie zich absoluut correct, erg professioneel en legaal gedragen'. De 40-jarige Navalny is Ruslands meest uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin en bekend om zijn anticorruptiecampagnes, waarmee hij zich richt tot de top van het Kremlin. Vier jaar geleden kwam hij op bij de burgemeesterverkiezingen in Moskou en werd daarbij verrassend tweede met 27 procent van de stemmen. Daarna werd hij veroordeeld voor corruptie, waardoor hij zich niet meer verkiesbaar kon stellen. Volgens tegenstanders ging het om een politiek gemotiveerd proces.