Met onmiddellijke ingang kan Rusland opnieuw luchtafweerraketten van het type S-300 leveren aan Iran. President Vladimir Poetin ondertekende maandag een decreet dat een einde maakt aan het exportverbod dat in 2010 werd ingevoerd door zijn voorganger Dmitry Medvedev (nu premier). Dat verbod kaderde toen in de economische sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Iran omdat de islamitische republiek doorging met het verrijken van uranium.

Het Russische ministerie van Defensie is volgens een niet nader genoemde bron klaar om meteen te leveren aan Iran, meldt het persagentschap Interfax.

Onderhandelingen

De maatregel en vooral de timing ervan is opmerkelijk, aangezien de onderhandelingen over het kernprogramma van Iran nog lopende zijn. Het Westen en Israël vrezen al langer dat Iran kernwapens wil produceren, de regering in Teheran zelf zegt dat het kernprogramma enkele civiele doeleinden heeft.

De vijf vetomachten van de Veiligheidsraad, waaronder Rusland, plus Duitsland sloten eerder deze maand een zogenaamd raamakkoord met Iran. Volgens dat voorlopig akkoord moet Iran zijn voorraad verrijkt uranium en zijn aantal centrifuges om uranium te verrijken, drastisch reduceren in ruil voor een afbouw van de economische sancties. Iran wil echter eerst de sancties opgeheven zien, terwijl de VS eerst resultaten wil zien.

'Olie op het vuur'

Over de details moeten de onderhandelaars het dus nog eens worden - ze hebben daarvoor tot 30 juni de tijd. De maatregel van Rusland is dan ook olie op het vuur, zei Marcel de Haas, luitenant-kolonel op rust en verbonden aan het Nederlandse Clingendael-instituut, aan Radio 1. 'Dit kadert ongetwijfeld in de verslechterde betrekkingen tussen het Westen en Rusland.' Het is volgens De Haas best mogelijk dat het nog misgaat met de onderhandelingen. 'Moskou loopt dus op de zaken vooruit'.

Stel dat het inderdaad nog misgaat, en Iran dus onverminderd doorgaat met zijn kernprogramma, dan 'kunnen de S-300-luchtafweerrakketten gebruikt worden bij mogelijke Israëlische aanvallen op nucleaire sites,' merkt De Haas op.

Defensief

'De S-300 is een puur defensief systeem, dus het leveren van de raketten aan Iran zal geen bedreiging vormen voor staten in de regio, ook niet voor Israël,' sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Met onmiddellijke ingang kan Rusland opnieuw luchtafweerraketten van het type S-300 leveren aan Iran. President Vladimir Poetin ondertekende maandag een decreet dat een einde maakt aan het exportverbod dat in 2010 werd ingevoerd door zijn voorganger Dmitry Medvedev (nu premier). Dat verbod kaderde toen in de economische sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Iran omdat de islamitische republiek doorging met het verrijken van uranium.Het Russische ministerie van Defensie is volgens een niet nader genoemde bron klaar om meteen te leveren aan Iran, meldt het persagentschap Interfax. De maatregel en vooral de timing ervan is opmerkelijk, aangezien de onderhandelingen over het kernprogramma van Iran nog lopende zijn. Het Westen en Israël vrezen al langer dat Iran kernwapens wil produceren, de regering in Teheran zelf zegt dat het kernprogramma enkele civiele doeleinden heeft. De vijf vetomachten van de Veiligheidsraad, waaronder Rusland, plus Duitsland sloten eerder deze maand een zogenaamd raamakkoord met Iran. Volgens dat voorlopig akkoord moet Iran zijn voorraad verrijkt uranium en zijn aantal centrifuges om uranium te verrijken, drastisch reduceren in ruil voor een afbouw van de economische sancties. Iran wil echter eerst de sancties opgeheven zien, terwijl de VS eerst resultaten wil zien. Over de details moeten de onderhandelaars het dus nog eens worden - ze hebben daarvoor tot 30 juni de tijd. De maatregel van Rusland is dan ook olie op het vuur, zei Marcel de Haas, luitenant-kolonel op rust en verbonden aan het Nederlandse Clingendael-instituut, aan Radio 1. 'Dit kadert ongetwijfeld in de verslechterde betrekkingen tussen het Westen en Rusland.' Het is volgens De Haas best mogelijk dat het nog misgaat met de onderhandelingen. 'Moskou loopt dus op de zaken vooruit'.Stel dat het inderdaad nog misgaat, en Iran dus onverminderd doorgaat met zijn kernprogramma, dan 'kunnen de S-300-luchtafweerrakketten gebruikt worden bij mogelijke Israëlische aanvallen op nucleaire sites,' merkt De Haas op.'De S-300 is een puur defensief systeem, dus het leveren van de raketten aan Iran zal geen bedreiging vormen voor staten in de regio, ook niet voor Israël,' sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.