Daarmee komt het vorige week bereikte raamakkoord opnieuw op de helling te staan.

Voorlopig akkoord

Iran en de vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland, de zogenaamde P5+1, hebben vorige week een zogenaamd raamakkoord afgesloten in het Zwitserse Lausanne. Volgens dat voorlopig akkoord moet Iran zijn voorraad verrijkt uranium en zijn aantal centrifuges om uranium te verrijken drastisch reduceren.

Pas wanneer blijkt dat Teheran zijn engagementen nakomt, wil de P5+1, en dan vooral de Verenigde Staten, de economische sancties tegen Iran opheffen. Controles van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zouden dat dan moeten verifiëren.

Meningsverschil

Eind juni wordt normaal het definitief en gedetailleerd akkoord ondertekend. Maar de opheffing van de economische sancties lijkt nu een struikelblok te worden.

Hassan Rohani, Belga Image
Hassan Rohani © Belga Image

'Wij ondertekenen geen enkel akkoord als de economische sancties niet volledig worden ingetrokken op de dag van de inwerkingtreding,' zei Hassan Rohani op de Iraanse staatstelevisie naar aanleiding van de Iraanse Dag van Nucleaire Technologie.

Khamenei vertrouwt het niet

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, zei later dat er geen enkele garantie op een definitief akkoord is. 'Het is goed mogelijk dat de onbetrouwbare tegenpartij ons land beperkingen wil opleggen in de details,' zegt hij in een mededeling volgens de BBC. 'Ik ben nooit optimistisch geweest over onderhandelen met Amerika. Toch heb ik met deze onderhandelingen ingestemd en de onderhandelaars gesteund'.

Op de officiële Twitteraccount van Khamenei luidde het dat de Amerikanen zich niet aan de afspraken houden. 'Altijd misleiden ze en breken ze beloftes'. Met later de waarschuwing: 'Geen enkele onconventionele inspectie die Iran onder speciaal toezicht plaatst, is onaanvaardbaar. Buitenlandse monitoring op de veiligheid van Iran is niet toegestaan.'Daarmee komt het vorige week bereikte raamakkoord opnieuw op de helling te staan. Iran en de vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland, de zogenaamde P5+1, hebben vorige week een zogenaamd raamakkoord afgesloten in het Zwitserse Lausanne. Volgens dat voorlopig akkoord moet Iran zijn voorraad verrijkt uranium en zijn aantal centrifuges om uranium te verrijken drastisch reduceren. Pas wanneer blijkt dat Teheran zijn engagementen nakomt, wil de P5+1, en dan vooral de Verenigde Staten, de economische sancties tegen Iran opheffen. Controles van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zouden dat dan moeten verifiëren.Eind juni wordt normaal het definitief en gedetailleerd akkoord ondertekend. Maar de opheffing van de economische sancties lijkt nu een struikelblok te worden. 'Wij ondertekenen geen enkel akkoord als de economische sancties niet volledig worden ingetrokken op de dag van de inwerkingtreding,' zei Hassan Rohani op de Iraanse staatstelevisie naar aanleiding van de Iraanse Dag van Nucleaire Technologie.Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, zei later dat er geen enkele garantie op een definitief akkoord is. 'Het is goed mogelijk dat de onbetrouwbare tegenpartij ons land beperkingen wil opleggen in de details,' zegt hij in een mededeling volgens de BBC. 'Ik ben nooit optimistisch geweest over onderhandelen met Amerika. Toch heb ik met deze onderhandelingen ingestemd en de onderhandelaars gesteund'.Op de officiële Twitteraccount van Khamenei luidde het dat de Amerikanen zich niet aan de afspraken houden. 'Altijd misleiden ze en breken ze beloftes'. Met later de waarschuwing: 'Geen enkele onconventionele inspectie die Iran onder speciaal toezicht plaatst, is onaanvaardbaar. Buitenlandse monitoring op de veiligheid van Iran is niet toegestaan.'