Republikeinse Nikki Haley kondigt kandidatuur presidentsverkiezingen aan

Nikki Haley op 19 november 2022 in Las Vegas. © Getty Images

De Republikeinse Nikki Haley, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties en oud-gouverneur van de staat South Carolina, heeft dinsdag in een videoboodschap aangekondigd dat ze zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ze is daarmee de eerste grote Republikeinse uitdager van Donald Trump, die in november al liet weten opnieuw kandidaat te zijn.

De 51-jarige Haley zei in het verleden nog zich niet kandidaat te stellen mocht Trump zich opnieuw verkiesbaar stellen. Daar is ze duidelijk van teruggekomen. “Het is tijd voor een nieuwe generatie”, schreef ze onlangs op Twitter. “Het is tijd voor nieuw leiderschap. En het is tijd om ons land terug te nemen. Amerika is het gevecht waard – en we zijn nog maar net begonnen.”

Het eerste Republikeinse presidentiële debat zal naar verwachting in juli of augustus plaatsvinden. Het partijbestuur overweegt voor deelname aan de debatten een vereiste in te stellen dat kandidaten moeten aantonen dat ze voldoende geld kunnen inzamelen onder kiezers, een strategie die de Democraten in 2020 gebruikten om hun donorpool te vergroten. Dat noopt kandidaten zich tijdig kandidaat te stellen. 

Andere Republikeinse zwaargewichten van wie verwacht wordt dat ze zich spoedig in de race zullen mengen, zijn gouverneur Ron DeSantis van Florida, voormalig vicepresident Mike Pence en oud-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content