Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Samenvatting: Rubio en Cruz zetten grote aanval in op Trump

Rubio en Cruz namen Donald Trump onder vuur over zijn zakenverleden, zijn schriel programma, dat slechts uit enkele zinnen bestaat. Het land groot maken, dat hij het goed doet in de peilingen, dat hij banen zal creëren. Maar als je naar details vraagt, aldus Rubio, krijg je steeds weer dezelfde zinnetjes. Trump beet terug, maar gaf inderdaad geen details over zijn programma.

Lees hier een overzicht van het debat.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Einde, niet in vrede

Donald Trump zat op het podium tussen Ted Cruz en Marco Rubio in en de twee probeerden hem onderuit te halen. Ze gingen hard te keer, maar Trump hield zich staande, en hij sloeg, zoals altijd, hard terug.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ontspan je Donald' - 'Je ben het hopeloos geval, Ted'

Het wordt er niet hoffelijker op. Trump noemt Rubio een 'choke artist', iemand die niet met druk omkan, en Cruz een 'leugenaar'.

'Ontspan je, Donald', reageert Cruz.

Trump: 'Ik ben ontspannen, jij bent het hopeloos geval'. Trump gebruikt 'basket case', wat een psychiatrische connotatie heeft.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Welles-nietes over Libië

Ted Cruz beweert dat hij een interview heeft waarin Trump voor de militaire actie tegen Khadafi in Libië argumenteerde. Trump zegt nu dat hij altijd tegen die interventie is geweest, en dat de wereld beter af zou zijn als politici die interventies bevelen die dagen op het strand zouden doorbrengen. Cruz belooft dat hij het interview op zijn website zal plaatsen.

Trump wijst naar Rubio en Cruz, noemt de ene iemand die niet met stress omkan (choke artist) en de andere 'een leugenaar'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump versus Cruz en Rubio inzake Israël

Trump heeft gezegd dat hij onpartijdig bemiddelaar wil zijn inzake Israël en de Palestijnse kwestie. Maar dat hij altijd pro-Israël is geweest.

Rubio: 'Dit is geen immobiliëndeal. Een deal tussen Israël en de Palestijnen is in de huidige omstandigheden niet mogelijk. Ik zal altijd aan Israëls kant staan'.

Trump: 'Ik ben een onderhandelaar. Eerlijk gezegd, Marco is geen onderhandelaar. Ik zag hem (tijdens een vorig debat) wegsmelten, wat van het triestigste was wat ik ooit heb gezien. Daar zitten misschien wel hardere jongens dan Chris Christie (die Rubio ondervroeg tijdens een vorig debat, en hem van zijn stuk bracht)'.

Cruz en Rubio lijken te beweren dat je niet kunt onderhandelen met terroristen, en dat er dus geen oplossing mogelijk is voor de Palestijnen. Trump is voor onderhandelingen.

De twee partijen krijgen ongeveer evenveel applaus.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz: hoe kan Trump Hillary aanpakken?

"On substance, how do we nominate a candidate who said Hillary Clinton was the best secretary of state of modern times?" Cruz asks.

Ted Cruz gaat nu tegen Trump in.

'Hij kan Clinton niet aanpakken in debatten en in de verkiezingen", nadat hij financieel heeft bijgedragen aan haar campagne, nadat zij op zijn huwelijk was uitgenodigd'.

Trump, onder applaus: 'Als ik haar niet kan verslaan, zal ze jou afslachten, is het niet?'

Cruz verwijst nu ook naar de fraude rond Trump University. Het proces wordt in juli afgehandeld. De Democraten wrijven zich in de handen bij het vooruitzicht dat de Republikeinse presidentskandidaat in een proces verwikkeld is.

Trump zegt dat hij gemakkelijk een vergelijk kan vinden in de fraudezaak.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: ik kan mijn belastingen niet vrijgeven want er is een onderzoek

Trump wordt gevraagd naar zijn belastingen en of hij zijn gegevens zal vrijgeven. 'Ik wil wel', zegt Trump, maar de belastingdienst heeft een routine-onderzoek geopend, dat doet ze elk jaar, en zolang dat niet is afgerond, kan ik de gegevens niet vrijgeven'.

Dat is de derde versie in enkele dagen. Eerst: ik zal ze vrijgeven. Dan: ik zal erover denken of ik ze vrijgeef. Nu: ik wacht tot de inspectie is afgelopen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio of Trump: wie is de kampioen van de herhaling

Nadat Rubio enkele weken geleden door de mand viel door ettelijke keren hetzelfde te herhalen, probeert hij nu te bewijzen hoe vaak Trump zichzelf herhaalt. Het onderwerp is ziekteverzekering. Trumps plan komt neer op: schaf de grenzen tussen de staten af. Rubio vraagt of hij nog iets anders heeft. Trump vindt niet echt iets.

Trump: ik zag hem vier weken geleden vijf keer hetzelfde vertellen.

Rubio: ik hoorde hem vijf seconden geleden vijf keer hetzelfde vertellen.

Rubio, die blijft glimlachen, zit hier misschien op een spoor. Trump heeft geen programma en weet zich met enkele zinnetjes staande te houden.

Ook Cruz neemt zijn plannen onder vuur. Spervuur van twee kanten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

John Kasich: de rechtbanken hebben geoordeeld over holebihuwelijk

John Kasich en Ben Carson, en zelfs Ted Cruz, zijn tot op grote hoogte toeschouwers. John Kasich over het holebihuwelijk: 'De rechtbanken hebben geoordeeld'. Er is geen reden om daar nu op terug te komen.

Hij is tegen 'religieuze vrijheid' voor bedrijven om te discrimineren.

'Misschien weigeren ze morgen iemand die gescheiden is te bestellen. Als je in zaken bedrijvig bent, doe dan zaken. Dat vind ik. En als je het niet eens bent met hun gedrag, zeg dan een gebed als ze de deur uitgaan'.

Geen van de andere kandidaten gaat hierop in. Cruz en Carson hebben in het verleden andere standpunten verdedigd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump verdedigt opnieuw Planned Parenthood

Ook hier, in een conservatief deel van Texas, verdedigt Donald Trump Planned Parenthood. 'Miljoenen vrouwen worden geholpen door Planned Parenthood'. Hij noemt baarmoederkanker en borstkanker. Er komt enig applaus. Barbara Bush is niet in beeld, maar zij had ooit een vrij sympathiserend standpunt in verband met abortus. Trump niet, zegt hijzelf.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio en Trump clashen

Trump krijgt de vraag naar de uitspraken van Mexicaanse leiders dat ze niet voor de muur zullen betalen. Trump: 'De muur is zojuist 3 meter hoger geworden'.

'Als ik ze bouw kost ze 10-12 miljard dollar', aldus Trump, 'als zij (hij wijst naar zijn rivalen) ze bouwen kost het allicht 200 miljard'.

Rubio: 'Als hij ze bouwt zoals hij Trump Towers bouwde, gebruikt hij illegale Mexicaanse migranten'. Hij verwijst opnieuw naar Google, Trump en Poolse arbeiders.

Hij laat zijn kledinglijn in Mexico produceren, aldus Rubio. Als Trump terugbijt dat Rubio een huis met winst aan een lobbyist verkocht, zegt Rubio: ik weet niet hoe ik vier bedrijven failliet moet laten gaan, ik weet niet hoe ik een valse universiteit moet uitbouwen. 'Er zijn mensen die 36.000 dollar geleend hebben om naar Trump University te gaan, en ze doen hem nu een proces aan'

Trump: 'Ik won de meeste processen'.

De vraag of Rubio Trump durft aan te vallen is opgelost: hij durft. Volgende vraag: werkt het?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio: Trump is beboet omdat hij illegalen in dienst nam

Marco Rubio zegt zonder zijn stemmen te verheffen dat Trump niet zo solide is tegen illegale migratie, dat hijzelf illegalen in dienst nam.

Trump: 'Ik ben de enige op dit podium die ooit mensen in dienst nam'.

Rubio: Zoek het op via Google: 'Trump en Poolse arbeiders'. Trump, zegt hij, werd voor één miljoen beboet.

Trump ontkent, zegt dat het 30 jaar geleden gebeurde en tot ieders tevredenheid afliep.

Ook Cruz speelt hierop in. Twee tegen één, maar Trump komt vooralsnog niet in de problemen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Carson: we gaan de problemen niet oplossen door mekaar af te maken

Hersenchirurg Ben Carson begint sterk. Hij noemt zijn rivalen bij voornaam, en voegt dat ze de problemen van het land niet zullen oplossen door mekaar af te maken.

Zijn uitgangspunt: dit land is sinds dertig jaar op weg naar de afgrond.

Het valt wel mee met die das.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Na het volkslied het debat

Het in een onvermijdelijk element van een publiek evenement in de VS. Het volkslied wordt gezongen. Deana Carter is zangeres van dienst. De kandidaten staan recht, hand over de borst.

Omdat we ons hier beperken tot de essentie: de das van Ben Carson wekt commentaar. Hij is gestreept, en zou kijkers duizelingen geven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ex-president Mexico: 'Ik ga niet betalen voor zijn fucking muur'

Vicente Fox, gewezen president van Mexico, heeft in een tv-interview met Fusion laten weten wat hij van Trumps voorstel vindt om een muur te bouwen aan de grens, en Mexico ervoor te laten betalen.

"Ik ga niet betalen voor die fucking muur. Hij moet ervoor betalen. Hij heeft geld genoeg".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Barbara en George Herbert Walker Bush in het publiek

Voor de Bush-familie is dit debat in Houston een thuiswedstrijd. Ex-president George Herbert Walker Bush en zijn echtgenote Barbara wonen het debat bij. Hun zoon Jeb is sinds zaterdag niet langer presidentskandidaat.

Pa Bush was niet de beste debater. Van zijn presidentieel debat met Bill Clinton en Ross Perot herinnert men zich vooral dat hij voortdurend op zijn uurwerk keek, wellicht omdat hij de indruk had dat hij zijn tijd aan het verliezen was.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Rubio stelt beslissing tijdens de Conventie in het vooruitzicht'

Ook over Marco Rubio verspreidt CNN, in de aanloop naar het eigen debat, een bericht, dit keer met een bij naam genoemde bron, Terry Sullivan, de topadviseur van de campagne. Sullivan heeft in gesprekken met geldschieters gezegd dat de beslissing over een genomineerde Republikeinse presidentskandidaat wellicht pas op de Conventie in Cleveland zal vallen, eind juli. De kans is groot, zei hij, dat tot dan niemand een meerderheid aan afgevaardigden vergaart. Volgens CNN probeert Sullivan bij geldschieters de pil te verzachten nu duidelijk wordt dat Rubio niet snel een staat zal winnen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Er dreigt een muiterij van Cruz-geldschieters'

Het is niet allemaal goed nieuws voor Ted Cruz, zelfs integendeel. Hij werd drie keer na mekaar derde, en had zeker in South Carolina en Nevada veel beter verwacht. Volgens CNN hebben aanhangers en geldschieters een conference call gehouden om de strategie te bepalen. Daarbij werd onder meer de vraag gesteld of de campagne van Cruz niet op een dood spoor zit, als hij zelfs binnen zijn doelgroepen, de evangelische christenen en de libertairen, Trump niet kan bijbenen. CNN beweert dat supporters ermee dreigden te vertrekken en voor Rubio te kiezen. De campagne van Cruz ontkent dat die conference call werd gehouden. CNN verwijst naar een (wellicht twijfelende) supporter van Cruz als anonieme bron.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nieuwe peilingen: Rubio heeft zorgen, Cruz heeft hoop

Een nieuwe peiling voor de staat Florida toont dat Donald Trump er leidt, met 44 procent, tegen 28 procent voor Marco Rubio en 12 procent voor Ted Cruz. Als de uitslag in die buurt komt, is dat gruwelijk nieuws voor Rubio, de senator uit Florida. Het zou willen zeggen dat hij in geen enkele staat aan de leiding staat in de peilingen, zelfs in zijn thuisstaat niet kan winnen en mogelijkerwijs in de komende weken overal tweede wordt, naast enkele derde plaatsen.

Ted Cruz komt er beter vanaf in zijn thuisstaat, Texas. Volgens de recentste peilingen leidt hij er met 15 procent voorsprong op Trump. Hoewel Rubio nationaal meer stemmen lijkt te halen, heeft Cruz, die al in Iowa won, betere kansen om nog een staat binnen te rijven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Jeb Bush en zijn weggebrande 130 miljoen dollar

Niet eens een week nadat hij uit de campagne stapte, komt ex-presidentskandidaat Jeb Bush onder vuur voor de manier waarop hij geld uitgaf. Tussen juni 2015 en februari 2016 gaf Jeb 130 miljoen uit, in een rampzalige campagne. Hoe hij het geld besteedde, en hoeveel geld er ging naar pizza en parkeerplaatsen, leest u hier.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mitt Romney: 'Er zit een bom in Trumps belastingen'

Mitt Romney, Republikeins presidentskandidaat in 2012, suggereert, zonder bewijs te leveren, dat er een bom zit in de belastingaangiftes van Donald Trump.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Van Donald Trump tot euroscepticisme: Leve de opstand van het plebs'

Overal hebben grote groepen kiezers er meer dan genoeg van om te worden betutteld en te worden verteld wat ze moeten denken. Ze keren zich af van de elite. Ze willen een andere politiek, eentje met overtuigingen en een beetje vuur.

Dat zou niet verkeerd zijn, schrijft Brendan O'Neill. Want het wordt tijd dat de politieke kaste aan het wankelen wordt gebracht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wie durft in laatste debat voor Super Tuesday Trump aanvallen?

Vannacht, vanaf 2u30 Belgische tijd, debatteren de vijf resterende Republikeinse presidentskandidaten.

Het wordt hun laatste debat voor Super Tuesday. Vraag is wie Donald Trump, die flink won in South Carolina, durft aan te vallen.

REUTERS
© REUTERS