Recordprijzen bij Sotheby’s, ontslagen bij personeel

Blue Moon of Joséphine © Reuters
Piet Swimberghe

Terwijl het internationale veilinghuis Sotheby’s in de voorbije tien dagen voor een recordbedrag van 1,1 miljard dollar aan kunst heeft verkocht, wil het fors snijden in zijn uitgaven door het ontslaan van werknemers.

Sotheby’s kwam vorige week dikwijls in het nieuws met tal van recordprijzen, zoals de verkoop van de duurste diamant, goed voor 48,5 miljoen dollar aan de Chinese miljonair Joseph Lau, en van de kunstcollectie van de voormalige chairman Alfred Taubman die overleed in april, goed voor 500 miljoen dollar. In totaal werd er voor 1,1 miljard dollar aan kunst en juwelen afgehamerd.

Ondanks deze recordprijzen maakt het bedrijf niet meer winst, daalt de waarde van de aandelen en dient het bijgevolg te besparen, aldus Bloomberg Business. Maar de aan het personeel aangeboden ontslagpremies hebben blijkbaar weinig succes. Het bedrijf stelde in 2014 nog 1550 mensen te werk, waarvan 606 in Noord- en Zuid-Amerika, 502 in het VK, 230 in de rest van Europa en 212 in Azië. Het bedrijf laat niet weten hoeveel mensen er moeten worden ontslagen. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat de experten het huis verlaten, omdat net zij de winstmakers zijn.

Oosten steeds belangrijker

Het is een feit dat de grote veilinghuizen al een paar jaar hun gewicht in het Westen trachten te verlichten, om een groter te kunnen uitpakken in het Oosten waar een belangrijk deel van de winst wordt gerealiseerd. De grote veilinghuizen zijn ook al een tijd minder actief in de Europese midden markt. Wat trouwens zorgt voor een heropleving van de kleine en middelgrote veilinghuizen die deze markt deels succesvol zijn gaan inpalmen.

Ondanks de recordprijzen blijkt de winst dus minder hoog, dit deels door de personeelskosten, maar ook door de gehele representatie, van de gedrukte catalogi tot de publiciteit. Blijkbaar wordt er ook flink onderhandeld over de opgelden bij dergelijke grote transacties, waardoor de winst soms wordt beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content