. Die rechterlijke uitspraak volgt op een moment dat Clinton alle zeilen moet bijzetten in haar strijd met Bernie Sanders om de presidentskandidatuur bij de Democratische Partij. Gaat zij niet in op het rechterlijke bevel - door bvb. staatsbelang in te roepen - dan valt haar weigering samen met 'Super Tuesday', de grote voorverkiezingsdag op 1 maart.

Als Secretary of State, van 2009 tot 2013, bediende Clinton zich van een private server, wat bij wet niet is toegestaan en haar intussen op diverse gerechtszaken is komen te staan. Op die vier jaar tijd liep haar e-mailarchief op tot een slordige 55.000 pagina's. De volgende deadlines voor Clinton voor het gefaseerd vrijgeven van haar e-mailverkeer zijn 13, 19, 26 en 29 februari.

Sinds mei is Buitenlandse zaken mondjesmaat e-mails van de voormalige First Lady beginnen vrijgeven. Clinton zelf noemde het gebruik van een privaat e-mailadres een "vergissing". Analisten denken dat zij vooral elektronische berichten achterhoudt die betrekking hebben op de dodelijke aanval op de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging in het Libische Benghazi eind 2012. (Belga/JH)

. Die rechterlijke uitspraak volgt op een moment dat Clinton alle zeilen moet bijzetten in haar strijd met Bernie Sanders om de presidentskandidatuur bij de Democratische Partij. Gaat zij niet in op het rechterlijke bevel - door bvb. staatsbelang in te roepen - dan valt haar weigering samen met 'Super Tuesday', de grote voorverkiezingsdag op 1 maart. Als Secretary of State, van 2009 tot 2013, bediende Clinton zich van een private server, wat bij wet niet is toegestaan en haar intussen op diverse gerechtszaken is komen te staan. Op die vier jaar tijd liep haar e-mailarchief op tot een slordige 55.000 pagina's. De volgende deadlines voor Clinton voor het gefaseerd vrijgeven van haar e-mailverkeer zijn 13, 19, 26 en 29 februari. Sinds mei is Buitenlandse zaken mondjesmaat e-mails van de voormalige First Lady beginnen vrijgeven. Clinton zelf noemde het gebruik van een privaat e-mailadres een "vergissing". Analisten denken dat zij vooral elektronische berichten achterhoudt die betrekking hebben op de dodelijke aanval op de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging in het Libische Benghazi eind 2012. (Belga/JH)