Radioactief water uit tank gelekt in kerncentrale Fukushima

© Belga Image

In Japan is uit een tank van de kerncentrale van Fukushima radioactief afvalwater gelekt. Dat melden de Japanse media. Vijf jaar geleden raakte de nucleaire centrale zwaar beschadigd door een aardbeving en een tsunami.

In totaal zou 32 liter toxisch water via een naad uit de tank zijn gelekt, aldus televisiezender NHK op gezag van Tokyo Electric Power. Het water heeft zich daarop vermengd met regenwater op de grond en bleef in de buurt van de tank. Arbeiders zijn aan het werk om het lek te dichten, aldus NHK.

Sinds de kernramp van maart 2011, toen in drie van de zes reactoren een kernsmelting plaatsvond, injecteert de beheerder van de centrale water in de reactoren om ze koel te houden. Meer dan duizend tanks werden gebouwd om het radioactieve water daarna te bewaren. Er zijn echter regelmatig problemen met lekken, waardoor er in het verleden zelfs zeer toxisch water in de Stille Oceaan is gelekt.

In 2013 verklaarde premier Shinzo Abe nog dat de situatie in de kerncentrale onder controle was, om zo de Olympische Spelen van 2020 naar zijn land te kunnen halen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content