‘President Morsi stapt op of wordt de laan uitgestuurd’

© Reuters

De Egyptische president Mohammed Morsi moet zelf ontslag nemen, anders wordt hij de laan uitgestuurd, meldt de Egyptische regeringskrant al-Ahram.

De Egyptische president Mohammed Morsi zal ontslag nemen of de laan worden uitgestuurd. Dit heeft de Britse zender SkyNews op gezag van de Egyptische regeringskrant al-Ahram gemeld. Politieke bondgenoten willen dat Morsi vervroegde verkiezingen afkondigt.

Later op de dag loopt het ultimatum af dat de legertop aan de protestbeweging en het staatshoofd heeft gesteld. Daarbij is Morsi ook de raad gegeven te luisteren naar de wensen van de bevolking.

Driekoppige presidentiële raad

Volgens al-Ahram zal Morsi ontslag nemen of krijgen wanneer een politiek stappenplan voor de toekomst van het land is opgemaakt. Er zou een driekoppige presidentiële raad komen, voorgezeten door het hoofd van het Hoog Constitutioneel Hof.

Een Egyptische militaire bron heeft volgens Sky het bericht ontkend en zei te verwachten dat politieke, sociale en economische personaliteiten zullen worden opgeroepen om te praten.

Vervroegde verkiezingen

Tarek al-Zumar, lid van de groep al-Gamaa al-Islamiya, een Islamitische bondgenoot van de president, heeft opgeroepen tot vervroegde verkiezingen om bloedvergieten en een militaire coup te vermijden.

“Een vreedzame, constitutionele overgang zou ons heel wat bloed besparen”, zei Zumar tegen het persbureau Reuters. Hij benadrukte dat het leger dreigt met een staatsgreep, maar dat dit vermeden kan worden als de president een referendum uitroept over vervroegde verkiezingen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content