Egypte: Ook partij van ElBaradei verwerpt hervormingsplan

© Reuters

In Egypte heeft de liberale partij van boegbeeld Mohamed ElBaradei het hervormingsplan van interim-president Adli Mansour verworpen.

ElBaradei, die dinsdag nog tot vicepresident en verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken werd benoemd, noemt het plan ‘onvoldoende’.

Nieuwe grondwet en verkiezingen

Na de jongste escalatie van het geweld met 51 doden in Egypte presenteerde de overgangspresident Mansour maandag het stappenplan voor nieuwe verkiezingen. Hij stelde een decreet voor waarin bepaald wordt dat er over een half jaar een nieuw parlement moet gekozen worden.

Ook de omstreden, door islamisten geschreven grondwet moet herwerkt worden. Over de nieuwe tekst moet in een referendum gestemd worden. Na het parlement zijn ook verkiezingen voor een nieuwe president voorzien.

‘Geen autoriteit’

ElBaradei, ex-hoofd van het Internationaal Atoomagentschap, schaarde zich aanvankelijk achter Mansour, maar laat nu weten dat hij en zijn partij het decreet verwerpen.

Eerder hadden de Moslimbroeders het decreet van Mansour al verworpen omdat diegene die het heeft uitgevaardigd “geen autoriteit bezit”. De Moslimbroeders werken sowieso niet mee met een tijdelijke regering omdat zij hun afgezette president Mohamed Morsi weer aan de macht willen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content