Meer dan 30 doden bij clash tussen voor- en tegenstanders Morsi

© Reuters

Bij het optreden van de ordediensten tegen een bijeenkomst van aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn meer dan 30 mensen omgekomen.

Volgens medische en veiligheidsbronnen zijn bij het beschieten door het leger van islamistische betogers 33 mensen omgekomen. Het Moslimbroederschap gewaagt van 35 dodelijke slachtoffers.

Over wat er precies is gebeurd aan het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde, alwaar volgens sommige bronnen de afgezette president Mohammed Morsi zou vastzitten, doen verschillende versies de ronde.

Het Moslimbroederschap zegt dat het leger op ongewapende leden van de beweging heeft geschoten toen die een sit-in aan dat hoofdkwartier hielden.

‘Terreurgroep heeft kazerne bestormd’

Het leger van zijn kant zegt dat een “terreurgroep” de kazerne heeft bestormd. Twee officieren zijn gedood en veertig soldaten zijn gewond, zo citeerde SkyNews de Egyptische staatstelevisie die zelf het leger aanhaalde.

Volgens de Arabische nieuwzender al-Jazeera zegt het leger ook dat gewapende lieden minstens vijf aanhangers van de afgezette president hebben gedood tijdens de bestorming van het hoofdkwartier.

De Britse zender SkyNews leunt, op gezag van betogers, bij deze versie aan. Het luidt dat het leger en de politie traangasgranaten en schoten in de lucht hebben afgevuurd om demonstranten uiteen te drijven die van plan waren een permanente zitstaking te houden. Een groep in burgerkleding viel dan de betogers aan. Hoe dan ook hebben de Moslimbroeders na het bloedbad tot een “opstand” opgeroepen tegen “hen die met tanks proberen het Egyptische volk van zijn revolutie te beroven”.

al-Nour trekt zich terug uit onderhandelingen

De salafistische partij al-Nour heeft gemeld zich, uit protest tegen de “slachtpartij” onder islamistische betogers, terug te trekken uit de onderhandelingen om een nieuwe premier te benoemen en een interim-regering te vormen.

“Wij hebben beslist meteen de onderhandelingen te verlaten als antwoord op de slachtpartij die voor de Republikeinse Garde heeft plaatsgevonden”, twitterde partijwoordvoerder Nader Baqqar.

Vanwege wegversperringen door de militaire politie hebben journalisten geen toegang tot de sector.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content