Premier Michel pleit voor meer handel met Iran na aankondiging Trump

Charles Michel © Belga Image

Ondanks het feit dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het nucleair akkoord met Iran, blijft premier Charles Michel geloven in het akkoord. Hij oppert zelfs de uitbreiding van de tekst met een economisch luik.

‘We moeten nagaan of er een mogelijkheid is voor meer economische uitwisseling. Dat kan een kans bieden op meer stabiliteit’, zei Michel op Radio 1.

Sancties

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde dinsdag aan dat de VS uit het akkoord stappen en de strengst mogelijke sancties opleggen aan Iran en aan alle landen die het regime zouden helpen en ondersteunen.

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini reageerde meteen dat de EU vastberaden is het akkoord te behouden, de Franse president Emmanuel Macron zei dat zijn land, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een nieuw, ruimer kader voor het akkoord willen uitwerken.

Stabiliteit

Premier Michel is het ermee eens dat het akkoord uit 2015 bevestigd moet worden, maar misschien ook uitgebreid kan worden. ‘We moeten met onze partners in de wereld bekijken of het economische luik niet meer ontwikkeld kan worden. Een uitbreiding van het akkoord biedt misschien meer kansen op economische ontwikkeling. Meer welvaart en meer groei zijn vaak een factor voor meer stabiliteit.’ Michel heeft het over ‘bijkomende engagementen in beide richtingen’.

Hoe dan ook is de beslissing van Trump gevaarlijk, vindt Michel. Het Midden-Oosten is namelijk een regio met veel spanningen, waar niet alleen Iran, maar ook Saoedi-Arabië hun invloed willen laten gelden. ‘De beslissing van de Verenigde Staten zorgt niet voor meer stabiliteit, in tegendeel.’

EU-top

Volgende week komen de Europese leiders in de Bulgaarse hoofdstad Sofia samen voor een top met de landen van de westelijke Balkan. Die top biedt de EU de kans haar strategie ten aanzien van het nucleair akkoord met Iran te bepalen, zegt Michel.

Hoe dan ook moet de dialoog met Iran opengehouden worden, ‘om naar een verdere de-escalatie te gaan’. Ook de nucleaire inspecties in Iran moeten volgens de premier behouden worden. ‘Wij zijn niet de advocaat van Iran, maar van vrede en welvaart.’

Partner Content