Penelope Fillon: ‘Ik heb wel degelijk gewerkt voor mijn man’

François en Penelope Fillon © Reuters

Penelope Fillon, de vrouw van de centrumrechtse presidentskandidaat François Fillon, ontkent dat ze betaald werd voor een fictieve job in het Franse parlement.

Het is voor het eerst dat Penelope Fillon in het openbaar spreekt over het onderzoek naar haar man, de centrumrechtse presidentskandidaat en oud-premier François Fillon. ‘Om een einde te maken aan de gekke geruchten’, zegt ze aan de krant Le Journal du Dimanche.

Fillon wordt ervan verdacht zijn echtgenote en twee van zijn kinderen te hebben laten betalen voor overheidsjobs die ze nooit uitoefenden.

Legaal en aangegeven

Mevrouw Fillon verzekert dat ‘alles legaal was en gedeclareerd werd’ en dat ze aan de speurders alle bewijzen heeft overgemaakt om aan te tonen dat ze wel degelijk voor haar man werkte. ‘Brieven met notities die bewijzen dat ze via mij zijn gepasseerd, uitwisselingen via e-mail met andere medewerkers van mijn echtgenoot’, aldus Fillon, die toevoegt dat ze veel documenten heeft gevonden voor de periode 2012-2013, maar slechts weinig van de periode voor 2007. ‘Wie houdt er nu dergelijke documenten bij die tien, vijftien of twintig jaar oud zijn?’, vraagt ze zich af.

Ook ontkent ze dat ze niet op de hoogte was van de bedragen en gegevens waarvan sprake is in het onderzoek. ‘Natuurlijk begreep ik wat ik ondertekende toen ik contracten ondertekende.’

Gevraagd naar de inhoud van het werk dat ze verrichtte, somt Penelope Fillon onder andere het behandelen van de post op, nota’s en verslagen maken van lokale evenementen in het kiesdistrict van haar man, hem vertegenwoordigen op evenementen, persoverzichten maken en zijn toespraken nalezen.

Doorgaan

Intussen neemt de druk op Fillon om zich terug te trekken toe, verschillende campagnemedewerkers zijn zelf al opgestapt. Maar Fillon weigert de handdoek in de ring te gooien en spreekt van ‘een politieke moordpoging’.

François Fillon
François Fillon© AFP

Penelope heeft haar echtgenoot aangeraden om ‘door te gaan tot het einde’, maar ‘het is hij die zal beslissen’. ‘Het feit dat hij dit alles kan doorstaan, is een bewijs van zijn opmerkelijke moed. Hij is de enige kandidaat die de ervaring, de visie, het project en de nodige vastberadenheid heeft om Frankrijk te leiden’.

Huiszoeking

Zaterdag raakte nog bekend dat er al voor de tweede keer een huiszoeking werd verricht bij het echtpaar Fillon, dit keer in hun kasteel in Solesmes.

Ook meldde zijn partij, Les Républicains, dat het politiek comité van de partij maandag samenkomt om ‘de situatie te evalueren’. Als Fillon zijn campagne staakt, dan zou Alain Juppé kunnen inspringen. Hij verloor de voorverkiezingen van Fillon.

Populariteit

Fillon zelf organiseert dit weekend twee bijeenkomsten, in de hoop te laten zien dat hij nog steeds veel steun krijgt. Voor zondag heeft hij zijn aanhangers via een video op Twitter opgeroepen om massaal aanwezig te zijn tijdens zijn rally in het centrum van Parijs.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De bijeenkomst wordt gezien als de ultieme test voor de presidentskandidaat, die volgens de peilingen als derde zou eindigen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Indien dat gebeurt, zou het de eerste keer zijn in de geschiedenis van de Vijfde Republiek dat (centrum)rechts geen kandidaat in de tweede ronde heeft.

Volgens een peiling van Le Journal du Dimanche staat slechts 28 procent van de Fransen nog achter de kandidatuur van Fillon. Twee weken geleden was dat nog 33 procent.

De eerste stembusgang van de Franse presidentsverkiezingen vindt op 23 april plaats.

Analyse

Terwijl Fillon in de peilingen steeds verder wegzakt, blijft Le Pen diezelfde peilingen toppen, terwijl zij dus ook een schandaal kreeg te verwerken. Lees daarover de analyse van voormalig journalist en Frankrijkwatcher Johan Op de Beeck.

Partner Content