Paus Franciscus heeft zijn voorgangers Johannes XXIII en Johannes-Paulus II heilig verklaard. De paus was zondag even voor 10 uur aangekomen op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. Franciscus kwam samen met kardinalen en bisschoppen toe, de stoet zong de Litanie van alle Heiligen. Voor de start van de ceremonie omhelsde hij zijn voorganger, paus emeritus Benedictus XVI, wat op applaus werd onthaald door de menigte.

Al snel las Franciscus de Latijnse woorden voor de heiligverklaring voor, waarop in heel Rome de klokken begonnen te luiden. Na de relatief korte ceremonie van de heiligverklaring, startte de de misviering. Franciscus' voorganger was een van de concelebranten, maar hij stond niet aan de zijde van de paus voor het altaar.

Benedictus was rond 9.30 uur al aangekomen op het Sint-Pietersplein. De honderdduizenden pelgrims applaudisseerden toen reeds voor de paus emeritus, die nog zelden publieke optredens maakt. Benedictus was toen hij nog kardinaal Joseph Ratzinger was een zeer nauwe medestander van zijn voorganger, Johannes-Paulus II. Ratzinger was de prefect voor de Congregatie van de Geloofsleer. Niet alleen kende Ratzinger de in Polen geboren Karol Wojtyla (1978-2005), als expert ("peritus") van de kardinaal van Keulen Josef Frings was hij ook betrokken bij het tweede Vaticaanse Concilie, dat paus Johannes XXIII, de Italiaan Angelo Giuseppe Roncalli (1958-1963), bijeengeroepen had.

800.000 aanwezigen

Tijdens de homilie bestempelde Franciscus de twee nieuwe heiligen als "moedige mannen". Voorts benadrukte Franciscus dat Johannes Paulus II "de paus van de famillie" was, zoals hij zelf herinnerd wenste te worden.

Johannes-Paulus XXIII werd geroemd voor zijn rol als herder en gids voor de kerk, met het Tweede Vaticaanse concillie. "Dat was een grote dienst die hij bewezen heeft aan de katholieke kerk."

Volgens het Vaticaan hebben 800.000 mensen de heiligverklaring bijgewoond: 500.000 mensen op het Sint-Pietersplein en op de via della Conciliazione, de laan naar het Vaticaan, en aanpalende straten. 300.000 anderen volgden elders in Rome de viering op groot scherm. De cijfers komen van de Italiaanse politie. (Belga/TE)

Paus Franciscus heeft zijn voorgangers Johannes XXIII en Johannes-Paulus II heilig verklaard. De paus was zondag even voor 10 uur aangekomen op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. Franciscus kwam samen met kardinalen en bisschoppen toe, de stoet zong de Litanie van alle Heiligen. Voor de start van de ceremonie omhelsde hij zijn voorganger, paus emeritus Benedictus XVI, wat op applaus werd onthaald door de menigte. Al snel las Franciscus de Latijnse woorden voor de heiligverklaring voor, waarop in heel Rome de klokken begonnen te luiden. Na de relatief korte ceremonie van de heiligverklaring, startte de de misviering. Franciscus' voorganger was een van de concelebranten, maar hij stond niet aan de zijde van de paus voor het altaar. Benedictus was rond 9.30 uur al aangekomen op het Sint-Pietersplein. De honderdduizenden pelgrims applaudisseerden toen reeds voor de paus emeritus, die nog zelden publieke optredens maakt. Benedictus was toen hij nog kardinaal Joseph Ratzinger was een zeer nauwe medestander van zijn voorganger, Johannes-Paulus II. Ratzinger was de prefect voor de Congregatie van de Geloofsleer. Niet alleen kende Ratzinger de in Polen geboren Karol Wojtyla (1978-2005), als expert ("peritus") van de kardinaal van Keulen Josef Frings was hij ook betrokken bij het tweede Vaticaanse Concilie, dat paus Johannes XXIII, de Italiaan Angelo Giuseppe Roncalli (1958-1963), bijeengeroepen had. Tijdens de homilie bestempelde Franciscus de twee nieuwe heiligen als "moedige mannen". Voorts benadrukte Franciscus dat Johannes Paulus II "de paus van de famillie" was, zoals hij zelf herinnerd wenste te worden. Johannes-Paulus XXIII werd geroemd voor zijn rol als herder en gids voor de kerk, met het Tweede Vaticaanse concillie. "Dat was een grote dienst die hij bewezen heeft aan de katholieke kerk." Volgens het Vaticaan hebben 800.000 mensen de heiligverklaring bijgewoond: 500.000 mensen op het Sint-Pietersplein en op de via della Conciliazione, de laan naar het Vaticaan, en aanpalende straten. 300.000 anderen volgden elders in Rome de viering op groot scherm. De cijfers komen van de Italiaanse politie. (Belga/TE)