'Enkele problemen tussen Europeanen' staan het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie in de weg, zei Waals minister-president Paul Magnette zaterdagmiddag, die nu wacht op een tekst van de Europese Commissie die meer duidelijkheid moet scheppen.

Volgens de Waalse minister-president zijn de onderhandelingen intussen geherlanceerd op 'intra-Europees' niveau, vernam het persagentschap Belga binnen de entourage van Magnette.

Magnette wil de tekst van de Commissie bestuderen en voorleggen aan het Waals Parlement. Hij voegt eraan toe dat er nog geen sprake is van een definitief akkoord. Hij weigert zich ook vast te pinnen op een strakke planning, 'want we moeten te tijd nemen om het democratisch en parlementair proces alle kans te geven', luidt het.

Impasse

De PS'er zat zaterdagvoormiddag om de tafel met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, om een uitweg te vinden uit de CETA-impasse. Eerder op de dag had Schulz ook de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland ontboden. Freeland liet duidelijk verstaan dat de bal in het kamp van Europa ligt.

De onderhandelingen met Canada over CETA 'zijn afgerond, de problemen die er nu nog zijn, hebben betrekking op Europa', verduidelijkte Schulz. Schulz noemde de gesprekken van zaterdag 'nuttig en constructief', nadat vrijdag de onderhandelingen in Namen tussen de Waalse regering en Canada op niets waren uitgedraaid.

De voorzitter van het Europees Parlement is er dan ook van overtuigd dat 'we een oplossing zullen vinden'.

Voor Paul Magnette valt uit de moeilijke onderhandelingen te leren dat het bij toekomstige vrijhandelsonderhandelingen 'de moeite waard is om een beetje meer tijd te nemen om tot een oplossing te komen'.

De Gucht

Volgens voormalig Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht, die in een interview met De Tijd kritiek uitte op de houding van Magnette, komt er uiteindelijk - ondanks het verzet van de Waalse politicus - wel degelijk een akkoord met Canada.

Protest in de straten van Amsterdam

De Waalse minister-president kan zaterdag wel rekenen op steun vanuit de straten van Amsterdam, waar een demonstratie tegen de handelsverdragen TTIP (EU/VS) en CETA (EU/Canada) zowat 6.000 mensen op de been heeft gebracht.

Tegenstanders van die handelsverdragen vrezen dat die leiden tot lagere normen voor voedselveiligheid en het milieu, en tot stijgende werkloosheid en aantasting van de rechten van werknemers.

De Canadese minister van Handel Chrystia Freeland wordt op donderdag 27 oktober in principe opnieuw op Europese bodem verwacht, samen met premier Justin Trudeau. Mogelijk wordt die dag het vrijhandelsakkoord CETA bezegeld.

(Belga/BO)