Palestijnen doodgeschoten in Gazastrook bij start grote protestactie

Verwanten van de gedode Palestijn in het mortuarium van Khan Yunis © Belga Image

Bij de grens tussen de Gazastrook en Israël is het vrijdag tot botsingen gekomen tussen Palestijnse betogers en Israëlische soldaten. Daarbij is een 25-jarige Palestijn door soldaten doodgeschoten ten oosten van de stad Jabalia.

Dat meldt het ministerie van Gezondheid van de Palestijnse enclave. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan raakten 54 betogers gewond door geweervuur van Israëlische soldaten.

’s Ochtends vroeg was al een andere Palestijn gedood door Israëlische artillerie, zo meldden bronnen binnen de Palestijnse gezondheidsdiensten en burgers.

Het Israëlische leger meldde dan weer dat het in de nacht van donderdag op vrijdag het vuur opende op twee verdachten die zich in de buurt van het veiligheidshek bevonden, en laat weten op de hoogte te zijn van de berichten over de dood van een Palestijn.

De aanval op de Palestijn met een tank gebeurde in de buurt van de stad Khan Yunis. Het slachtoffer zou een landbouwer zijn, de 27-jarige Omar Samour, die peterselie aan het oogsten was in het veld. Een andere persoon raakte gewond, aldus BBC op gezag van getuigen.

Protestmars

Vrijdag worden duizenden Palestijnen op de Gazastrook verwacht voor een grote protestmars richting de Israëlische grens. Op 30 maart, de ‘Dag van het Land’, manifesteren ze elk jaar tegen de Israëlische onteigening van Arabische grond. Ze herdenken hiermee het feit dat Israëlische politieagenten op 30 maart 1976 zes Arabieren doodschoten die tegen de onteigening van hun grond door Israël geprotesteerd hadden.

Bedoeling is dat het protest verschillende weken aanhoudt, met de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ op 15 mei als het hoogtepunt.

Rond die tijd verhuizen de Verenigde Staten hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, en die dag is eveneens de verjaardag van het begin de Palestijnse exodus in 1948. Toen werden honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen verbannen of moesten ze hun huizen ontvluchten. De oorlog van 1948 leidde tot de oprichting van de onafhankelijke staat Israël.

Gewaarschuwd

De woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde dat duizenden Palestijnen aan manifestaties deelnamen op ‘zes plaatsen’ in de Gazastrook. ‘Ze duwen brandende banden naar de veiligheidsbarrière en gooien met stenen naar de Israëlische troepen, die middelen tegen oproer inzetten en in de richting van de voornaamste aanvoerders schieten’, zei de woordvoerder.

Het Israëlische leger liet eerder deze week al weten voorbereid te zijn op nieuw geweld door de protesten, en heeft de toestemming gegeven om het vuur te openen op Palestijnen die zich op een bedreigende manier te dicht bij de grens wagen.

Partner Content